PROSTATİTLER

Yazar Kadir Vehbi BaykalÜrolog, Ürolog, Ürolog, Ürolog, Ürolog • 18 Kasım 2016 • Yorumlar:

Prostatit prostat bezinin inflamasyonu (yangısı , iltihabıdır) . Bu inflamasyon enfeksiyöz ajnalar veya diğer nedenlere bağlı olabilir. Prostatitler 50 yaş altı erkeklerde ensık görülen prostat problemidir ve erkeklerin %10-15 i hayatlarının bir döneminde prostatit geçirmektedir. Prostatit akut bir hastalık veya kronik bir durum olarak ortaya çıkabilir.

Klasifikasyon:

  1. Akut bakteriyel prostatit.

  2. Kronik bakteriyel prostatit.

  3. Kronik nonbakteriyel prostatit / kronik pelvik ağrı sendromu.

-İnflamasyonlu nonbakteriyel prostatit

-İnflamasyonsuz non bakteriyel prostatit.

4- Asemptomatik prostat inflamasyonu.

Akut bakteriyel prostatit: prostatın bakteriyel enfeksiyonu olup aniden ,grip benzeri semptomlarla ortaya çıkar. Hastalarda yüksek ateş, titreme, pelvik ağrı, sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken yanma, halsizlik vardır. Hastaların çoğu idrar yapma zorluğu çekerler. Hastanede yatarak damar yoluyla tedavi gerekebilir . daha sonra ağızdan antibiotik tedavisine 2-4 hafta devam edilmelidir.

Kronik bakteriyel prostatit: İdrar yaparken yanma, gece ve gündüz sık idrar , mesane,penis ,testisler ve penis kökü ile anüs arasında ağrı , ilişki veya ejakülasyon ( boşalma ) sırasında ağrı. Ateş olmaz. Bu şikayetler ara ara uzun süreler tekrarlayabilir. İdrar tahlili ve idrar kültürü temiz çıkar , prostat sıvısının incelenmesi veya kültürü tanıyı koydurur. Tedavisi problemlidir 4-8 haftalık prostata spesifik antibiotiklerle tedavi gerekebilir, antienflamatuar ve alfa-blokör ilaçlar kullanılabilir. Tekrarlama olabilir.

Kronik nonbakteriyel prostatit / kronik pelvik ağrı sendromu : En yaygın prostatit sendromudur Prostatın bilinmeyen bir nedenle enflamasyonudur. Aynı kronik bakteriyel prostattaki gibi ağrı, sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken yanma gibi belirtiler vardır. Prostat sıvısının kültürleri negatiftir , sıvıda inflamasyon bulguları ( lökositler) olabilir veya olmayabilir. Kültürde üretilemeyen bazı mikroorganizmlerce oluşabilir bu nedenle yine uzun süreli antibioterapi yanısıra antienflamatuar ve alfa-blokör ilaçlar uygulanabilir. Prostat masajı yarar sağlayabilir.

Kronik prostatitlerde ilaç tedavisi yanısıra sıcak oturma banyoları, diyet, kahve ve alkol kısıtlaması yararlı olabilir.

Asemptomatik prostat inflamasyonu: Hastalarda herhangi bir şikayet yoktur ancak başka nedenlerle yapılan tetkikler ( infertilite , prostat kanseri vb.) sırasında inflamasyon saptanır , meni veya prostat sıvısında lökositler vardır ancak hasta nın bir şikayeti veya rahatsızlığı yoktur, enfeksiyon yoktur.

 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)