PRP KENDİ KANINDAN GELEN SAĞLIK

Yazar Süleyman Tatlı • 13 Kasım 2017 • Yorumlar:

Genellikle estetik ve plastik cerrahide gençleştirme operasyonlarında kullanılan, hastayı kendi kanıyla iyileştiren bir tedavi yöntemi olan PRP’nin (PlateletRichPlasma), son yıllarda eklem rahatsızlıklarında da başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.

Diz omuz kireçlenmesinde yeni umut PRD tedavisi. Kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkan veren PRP tedavisinin bu potansiyeli kullanan yeni yöntemlerden biridir, "PRP tedavisi başlangıçta anti-aging’e yönelik kozmetik amaçlı bir tedavi olarak geliştirilmiş ama sonraları kas iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek bu alanda kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlandığından doğal bir tedavi yöntemidir" dedi.

PRP enjeksiyonunun, bir tür semptom baskılayıcı uygulama olmayıp hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir yöntemdir.

"Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10 cc kadar kan, bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüpe alınır. Alınan kan özel santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombosit hücrelerinden zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha yoğun olduğu bölgeden her milimetre küpünde yaklaşık 1 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç (kalsiyum klorür) eklenir. PRP artık kullanıma hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle dize omuza enjekte edilir."

PRP İYİLEŞMEYİ BÜYÜK ORANDA HIZLANDIRIYOR

Günümüzde kireçlenmeler, yumuşak doku yaralanmaları, tendon sorunları (tenisçi ve golfçu dirseği, aşiltendinitler, diztenditleri), yara yeri iyileşmesi, diyabetik ayak yaraları, menüsküs ve omuz adale yaralanmaları, topuk dikeni, myofacial Ağrılar, kırık kaynamasının hızlandırılması gibi çeşitli durumlarda PRP tedavisine başvurulur, "Özellikle spor yaralanmalarında, yaralanma bölgesine yapılan PRP enjeksiyonunun iyileşmeyi en az üçte bir oranında hızlandırdığı tespit edilmiştir”

Özellikle diz kireçlenmelerinde PRP enjeksiyonu sonrası ağrı yavaş yavaş azalır "PRP tedavisi mutlaka diz egzersizleri ve kilo verme programları ile desteklenmelidir. Ayrıca fizik tedavi ile beraber uygulandığında sonuçlar daha da başarılı olmaktadır. PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve hafif şişme yapabilir. Bu etki birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Bu durumda buz uygulama ve kısa süreli ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu doğal tedavi yöntemi ile ilgili veriler henüz çok fazla olmasa da sonuçlar umut vaat etmektedir. PRP tedavisi ile ilgili devam eden araştırmalar olumlu sonuçlar vermekte ve uygulama alanları giderek artmaktadır. Bizim kendi kliniğimizdeki uygulamalarımızdan kazandığımız tecrübelerimiz, PRP tedavisinin yaşlanan toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif olduğunu göstermektedir."

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Tatlı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)