PRP Tedavisi

Yazar Mehmet Mustafa ErtürkFizik Tedavi Uzmanı • 23 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Cilt yenileme, saç dökülmesi, çatlak tedavisi gibi güzellik sektörünü yakından ilgilendiren sağlık sorunlarında sıklıkla kullanılan PRP tedavisi, kas iskelet sistemi hastalarında da kullanılmakta. üstelik insanın kendi kanından hazırlanan bu tedavi yöntemi, doğal olmasının yanısıra oldukça da etkili. PRP trombosit hücrelerinden zengin kan demektir. PRP tedavisinde kişinin kendi kanından elde edilen trombosit hücreleri cildi veya sorunlu dokuları yenilemekte kullanılır. Vücudumuzda bir yer yaralandığı zaman dokunun onarılması için bu bölgeye gelen trombosit hücreleri bazı maddeleri salgılayarak dokunun onarılmasını başlatmaktadır.

PRP yönteminde, trombosit hücrelerinden zengin kan dokunun onarılmasını tetikleyerek hasarlı bölgeyi yenilemektedir. Hastanın kol bölgesinden az miktarda alınan kanın özel bir işlemden geçirilmesi sonrasında trombosit hücrelerinden zengin kan elde edililmekte ve PRP tedavisi için elde edilen kan sorunlu bölgelere enjeksiyon yöntemiyle uygulanmakta. PRP yöntemiyle yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon, kas, kıkırdak gibi dokuların hücreleri uyarılarak iyileşme sağlanmakta ve özellikle diz, kalça, el, ayak bölgelerindeki kireçlenmelerde ve yaralanmalarda iyileştirici etki ortaya çıkmakta. Eklem kireçlenmelerinin yanı sıra omuz, ayak bileği, diz gibi eklem ağrıları, tendon yırtıkları, topuk dikeni, tenisçi dirseği gibi birçok hastalığın tedavisinde PRP etkili olmakta.

PRP nasıl elde edilir?

PRP tedavisinde 8-20 cc arasında değişen miktarlarda kan alınarak özel tüplere konulur. Alınan kanın miktarı tüpün özelliklerine göre değişir. Özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, pıhtı hücrelerinden zengin plasma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Özel tüpler olmadan elde edilen plasmada pıhtı hücreleri 200 bin civarında kalır. Bu sayı cildi yenilemekte yeterli bulunmaz. PRP tedavisinde kanın konulduğu özel tüpler sayesinde bir milyon pıhtı hücresi içeren plasma elde edilebilir.

PRP nasıl etkili olur?

Cildimizde bir yer yaralandığı zaman dokunun onarılması için bu bölgeye önce pıhtı hücreleri gelir. Bölgeye gelen pıhtı hücreleri büyüme faktörleri salgılayarak kök hücreleri bu bölgeye çeker ve dokunun onarılmasını başlatır. PRP yönteminde, pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma cildin onarılmasını tetikleyerek cildi yenilemektedir.

PRP kimlere uygulanabilir?

Cilt yenilenmesini gerektiren sarkma, kırışıklık, iz, akne izi ve saç tedavilerinde PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle bir arada kullanılır.

PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?

PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarla yapılır. PRP 3-4 seans yapılmalıdır. PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanabilir.

PRP kimlere uygulanmaz?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, yapılacak alanda infeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

PRP uygulaması ne kadar süre alır?

Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dk. sürer. PRP’nin cilde uygulanması 10-20 dk. arasındadır.

PRP tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları geç görülür. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte yenilenmeye bağlı ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür.

PRP uygulamasının yan etkileri nelerdir?

PRP tedavisi kişinin kendi kanıyla yapıldığı için fazla yan etki beklenmez. Alerji riski düşüktür.

PRP tedavisinin etki süresi ne kadardır?

PRP cilt düzeltme etkileri 3-6 ayda gerçekleşir. Ciltteki etkileri yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder.

PRP diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi?

PRP lazer, radyofrekans, ışık tedavileri, mezoterapi ve mikro iğneleme gibi yöntemlerle bir arada uygulanabilir. Bu tür işlemlerden sonra serum şeklinde Böylece diğer yöntemlerin etkinliği arttırılmakta ve iyileşme sürelerini kısaltılabilmektedir.

PRP işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İşlemle aynı gün sıcak banyo yapılmaz. Güneşten koruyucu kullanılmalıdır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Mustafa Ertürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Mustafa Ertürk

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al