PRP : Trombositten zengin plazma

Kan vücudumuzda her ücra noktaya kadar ulaşan ve devinim halinde olan sıvı yapıda dokusudur. Aslında dokulara birbirine bağlayan bağ dokusudur. Bağ dokusu uğradığı organlardan aldığı değişik molekülleri farklı organlara taşır. Akciğerlerden oksijeni  bağırsaklardan besini karaciğerden işlenmiş proteinleri ve vücudun farklı yerlerinde konumlanan bezlerden de hormonları taşır. Oksijeni dokulara, karbondioksit de akciğer iletilmesini sağlar. Bu işlevini sürdürebilmesi için belli basınç, akışkanlık ve hızda akmalıdır.

Her doku içerdiği hücrelerle canlılığı korur. Kan hücreleri oksijen Kardbondioksit taşıyan Alyuvarlar; savunma  sitemimizi oluşturan akyuvarlar olmak üzere iki yapıca iri hücre grubundan oluşurlar.
Kanın içinde yaralanma olduğunda kan kaybını durdurmak doku hasarını tespit ederek erken dönemde onarımı başlatıp yönetmek görevini üstlenmiş trombositler barındırılar. Trombosit hücreleri yani pulcuk hücreleri oldukça küçük yapıda hücrelerdir. Birbirlerine tutunarak bir perde oluşturabilirler. Pıhtılaşma adı verilen bu özellik sayesinde kan kaybı olan bölgelerde tıkaç vazifesi görerek kaybı bloke ederler. Aynı zamanda  müteahhit edasıyla içinde taşıdıkları bölgesel etkili hormonları çevreye salgılayarak  doku hasarının onarılmasına öncü olurlar.
Salgıladıkları bu kimyasal ajanlar kendisinden sonra ortama gelecek hücrelerin işlemlerini yönlendirirler. Büyüme faktörleri olarak da adlandırılan bu mediyatörler aynı zamanda iyileştirici rol oynarlar.

Prp : Kan alınarak laboratuarda trombositlerin ayrıştırılması yoluyla elde edilen yukarıda kısaca bahsedilen büyüme faktörleri ve hücreleri barındıran iyileştirici bir ekstredir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alper Gökçe Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)