PRP Uygulamaları

Ameliyatsız yüz ve cilt yenileme tekniği olarak PRP, kendi kanımızdaki yara iyileştirici, büyüme faktörlerini içeren özel hücrelerin (Trombosit) toplanarak, ihtiyaç duyulan yüz, saç ve/ya beden bölgelerine verilmesi işlemidir. En sık yüz yenilenme, saç güçlendirme, sporcu yaralanmaları ve iyileşmeyen yaralarda kullanılırlar.

PRP ile Yüz yenileme ve Gençleştirme

PRP, benzetmek yerindeyse cilt yenileme için bir tür “Joker” işlevi görür. Bu etki, PRP uygulamalarının her kişide ve her yaşlanma belirtisi gösteren ciltte iyileşme, düzelme, sıkılaşma gibi çok amaçlı etki spektrumuna sahip olduğunu anlatır.

Uygulama tekniği, çok noktalı mikrotravma ile oluşturulan alanlara, hazırlanan serumların verilmesi şeklindedir. İhtiyaç duyulan alanlara bir iğne veya kanül eşliğinde dolgu şeklinde de PRP verilebilir. Amaç; ışıltı, canlanma, sıkılaşma, leke açılması, ince kırışıklıkların silikleşmesi gibi genel bir toparlanma ve iyileşmeye verilen “kişiye özgün” yanıt kadardır. Matlığın giderilmesi, gözenek ve porların daralması, sıkılaşma diğer sağlayabileceği kazanımlar arasında sayılabilir.

Teknik

Çok (3-4) seanslı uygulamaların seans aralıkları 15 ile 21 gün arasında değişir. Uygulama topikal lokal anesteziklerle gerçekleştirilirken, ağrı eşiği düşük kişilerde sedasyon anestezisi de tercih edilebilir. İşlemlerden sonra ciltteki hassasiyetin korunması amacıyla evde bir gece istirahat önerilir. Ertesi gün makyaj yapılarak ve günlük hayata dönülerek spora başlanabildiği gibi seyahate de çıkılabilir. Elde edilen iyileşme ve estetik düzelmelerin kalıcı olabilmesi için PRP uygulamalarının cildin daha derin katmanlarına ve ihtiyaç duyulan farklı işlemlerle (Radyofrekans, Mezoterapi, IPL, HIFU, Peeling vb.) kombine edilir ve 6 ayda bir tek seans PRP tekrar edilir. Sonuçların derinin ihmal edilmişliği ve kişinin yaşam tarzına bağlı olarak, kişiden kişiye ve doğal olarak değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır.

PRP Saç Protokolü Nedir?

PRP uygulamalarının tercih edildiği bir başka çalışma alanı saç yenileme ve güçlendirmedir. Bu amaçla yine 3-4 seanslı ve mezoterapi ve mezonörotoksin uygulamaları ile kombine tedaviler uygulanır. Seans aralıkları 15 gün olan işlemler arasında kullanılmak üzere hastalara şampuan, serum ve genel sağlık önerilerinde bulunulur. Bilindiği gibi saçlar psikolojik hedef organ olarak konjonktürel tüm psikososyal durumlardan direkt etkilenirler. Özellikle gençlerin sınav, kadınların doğum sonrası zamanlarda sık karşılaştıkları depresif ve hormonal durumlarda saçlar primer hedef olarak etkilenir ve güçsüzleşerek dökülmeye, çatallanmaya, seyrekleşerek cansızlaşmaya başlarlar. Buna eklenecek olan uykusuzluk, dengesiz beslenme ve alkol gibi uyarıcılar saç dökülmesini tetikleme gücüne sahip faktörlerdir.

Her PRP saç protokol uygulamasından önce kanda vitamin, hormon ve mineral panel incelemesi yapılarak var olan sistemik tıbbi eksiklikler tespit edilmeye çalışılır ve tedavi edilmelidir. İşlem daha çok dolgu tekniği ile ikişer cm. aralıkla ve lokal anesteziye gerek kalmadan uygulanır.

PRP’nin diğer kullanım alanları yara izlerinin giderilmesi, batık tırnak ve bası yaralarının tedavisi, akne ve sekel tedavisi, iyileşmeyen diyabetik ayak ve bacak yararlarının, tendon, lif, eklemde olan spor yaralanmalarının tedavisidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nedim Sarıfakıoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)