PRP UYGULAMASI NEDİR, SAÇA NASIL UYGULANIR ?

Yazar Esin BarakDermatolog • 22 Haziran 2016 • Yorumlar:

Hem genetik hem de mevsimsel saç dökülmelerinin tedavilerinde PRP uygulaması en popüler yöntem haline gelmiştir. PRP yani platelet rich plasma tedavisinde; pıhtılaşma (platelet) hücreleri yönünden zenginleştirilmiş kendi kanınız enjeksiyon yoluyla saç derisine tekrar verilir.

Kanda dolaşan pıhtılaşma hücreler, yara iyileşmesinde rol alan pek çok molekülün ve büyüme faktörlerinin kaynağıdır. PRP uygulaması ile saç tedavisinde de bu faktörlerden yararlanılır.

Bu uygulamada, saç dökülmesi olan kişiden, özel hazırlanmış PRP tüpüne yaklaşık 10 ml kan alınır. Bu tüpün santrifüj aletinde hızla dönmesi sağlanarak kandaki platelet hücreleri kanın diğer elemanlarından ayrıştırılır. Böylece normal dolaşımdaki kanımızda mililitrede 200-400 bin olan platelet hücresi, yoğunlaştırılmış plasmada 1-1.5 milyon platelet olarak bulunur. Hazırlanan sıvı şekildeki PRP, saçlı deriye çok ince özel iğne uçlarıyla noktasal enjeksiyonlar şeklinde verilir.

Dokuya verilen PRP ile hücrelerden açığa çıkan büyüme faktörleri sayesinde, doku iyileşmesi başlar, kılcal damar oluşumu tetiklenir, gençleşme süreci başlamış olur. Saç köklerinin beslenmesi düzelir. PRP, zayıf kıl köklerini uyararak incelmiş, belirsizleşmiş saçların güçlenmesini, tüm saçların kalınlaşmasını, parlak ve canlı görünmesini sağlar. PRP saç kökleri üzerinde gayet etkilidir. Hemen her hastada ilk 2 haftada dahi dökülme belirgin derecede azalır, mevcut saç telleri kalınlaşır, ikinci ayda yeni saç çıkışı gözle görülür hale gelir. Saç derisinde boş görünen alanlar dolmaya başlar. Kem kadın hem erkek hastalarda iyi sonuçlar alınmaktadır. Saç ekimi yapılmış kişilerde de destek tedavi olarak uygulanmaktadır.

İşlem 20 dakika sürmektedir. PRP, ayda bir olmak üzere 3-4 defa uygulanır. Saça uygulanan PRP sonrası iğne izleri, kanama ya da kabuklanma görülmez. Tüm hastalar işlemden hemen sonra sosyal yaşamlarına sorunsuz dönebilirler. Sonrasında ağrı, kaşıntı olmaz. PRP uygulamasında, kişiye işlemde uygulanan kan, kendi kanıdır. Bu nedenle yan etki, alerji riski ya da hepatit gibi bulaşıcı bir hastalığın nakledilme riski yoktur.

Estetik tıp uygulamalarının çok önemli bir parçası olan PRP, hemen her zaman tatmin edici sonuçlar vermektedir. Yakalanan iyi durum ortalama 1-2 yıl sürer. Aslında PRP'nin iyileştirici etkisi bu sürenin sonunda da tamamen kaybolmaz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)