PRP Uygulaması

Yazar Aycan Özden SezginDermatolog • 7 Aralık 2018 • Yorumlar:

Yılların geçmesine bağlı olarak cildimizde de yapısal değişiklikler meydana gelir. Cilt özellikle yaşlanmaya bağlı olarak gevşek, kırışık, solgun, lekeli ve cansız bir görünüm almaya başlar. Bu durum genel olarak genetik yapıya göre daha hızlı ya da yavaş olabilir.

Dermatoloji (Cildiye) Bölümü Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, genetik ve çevresel faktörlerin cilt yapısına etki ettiğini söyledi. Bunun yanında, beslenmenin de ciltteki değişikliklerde oldukça önemli olduğunu belirten Sezgin, "Deri, saç ve tırnağın da yapısal olarak sağlıklı ve güzel görünebilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. İyi ve dengeli beslenen kişilerde, cilt canlı ve parlak bir görünüme sahip olur. Öğünlerde dengeli bir şekilde protein, sebze tüketerek ve çeşitli beslenme sayesinde cilt, saç ve tırnaklarımızın daha sağlıklı görünmesini sağlayabiliriz. Ayrıca bol su içerek hem toksinler daha kolay atılır hem de cildimizin nem dengesi korunur. Hastanın vitamin eksikliği varsa, yapılacak kan tetkikleri ile bu eksiklik takviyelerle giderilir" dedi.

Beslenme önemli

Yanlış beslenme nedeniyle cildin soluk, cansız, kuru bir hal aldığını ve tırnakların kırılmaya, kat kat ayrılmaya başladığını dile getiren Sezgin, saçların da seyreldiğini ve dökülmeye başladığını kaydetti. Sezgin, tüm önlemlere rağmen kişinin kendi gayreti ile yaşlanmanın önüne geçilemeyeceğine dikkat çekerek, "Son yıllarda gelişen bilimsel çalışmalar ve teknoloji sayesinde, cilt ile ilgili teknikler geliştirildi." dedi.

Leke tedavisinde de uygulanıyor

PRP uygulamasının cilt gençleştirme yöntemi olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, tedavide kişiden kan alınarak santrifüj edildiğini ve elde edilen serumun derinin içine enjekte edildiğini söyledi.

Sezgin, bu uygulama ile kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma ile cildin kaybettiği özelliklerini geri kazandığını, canlandığını ve tazelendiğini belirterek, "Bu sayede genç ve ışıltılı bir cilt oluşur. PRP tedavisinde, hastadan tamamı kendine ait bir serum elde edildiği için yan etkisi yok denilebilir. Bu uygulama ile elde edilen serumdaki pıhtı hücreleri, cildi yenilemek üzere derinin alt dokularına yayılır. PRP yüz, boyun, deri gibi cilt yenilenmesini gerektiren tüm alanlarda kullanılabilir. Örneğin sivilce izleri, yanık izleri, cilt gençleştirme, sigara kullanımına bağlı yüzde renk değişikliği gibi problemlerin giderilmesinde uygulanabilir. Bunların yanında, uygulama ile göz altı morluklarında ve leke tedavisinde sonuçlar elde edilebilmektedir" diye konuştu.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar