Prp

Yazar Sevgi Şükran Ekmen ÇavuşDermatolog • 22 Şubat 2018 • Yorumlar:

PRP, platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma anlamına gelen “Platelet Rich Plazma” söz bütününün kısaltmasıdır. Plateletler, kırmızı hücreler ve plazma ile birlikte hem insan hem de hayvan kanının büyük bir bölümünü oluşturan, küçük taçları bulunan oval bir yapıya sahip hücrelerdir. Plateletler genel olarak pıhtılaşma için gerekli hormon ve proteinleri sağlarlar, bu anlamda herhangi bir doku hasar gördüğünde kollajen salgılayan ve hasarlı bölgede ilk müdahaleyi gerçekleştiren ve onarımı başlatan yapılardır.

PRP uygulaması, uygulama yapılacak olan kişiden alınan yaklaşık 10 cc kanın özel bir tüpe konulması ve santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra kanın bileşenlerine ayrıştırılması ile gerçekleştirilir. Bileşenlerine ayrılan kandan elde edilen platelet yönünden zengin plazmanın yine aynı kişiye enjekte edilmesiyle uygulama tamamlanmış olur.

PRP Uygulamasının amacı, uygulama yapılan bölgede kan yolu ile taşınacak olan plateletten daha fazla miktarda platelet bulunmasını sağlamak ve o bölgedeki onarım işleminin cildin gençleşmesini sağlayacak şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktır.

PRP uygulaması, vücudun farklı bölgelerinde farklı sonuçları elde etmek için uygulanabilmektedir. Bu bölgeleri yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri ve kollar olarak sıralayabiliriz. PRP uygulamasının amaçlarını ise cilt gençleştirme, ciltte oluşan çöküntülerinin giderilmesinde dermal dolgu olarak kullanılması, akne skarlarının görünümünün düzeltilmesi, saç dökülmelerinde tek başına veya sorunlu bölgeye uygulanan diğer uygulamaların etkisini güçlendirmek, cilt lekelerinin ve çatlakların görünürlüğünün azaltılması olarak sıralamak mümkündür.

PRP Uygulaması, uygulanacak bölgelere göre değişmekle birlikte yaklaşık yarım saat süren, 2 hafta ara ile 3- 6 seans arasında uygulanabilen düşük seviyede ağrılı bir uygulamadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)