PRP

Yazar Mehtap Altınöz • 6 Kasım 2018 • Yorumlar:

PRP,”Platelet Rich Plasma-platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen biyolojik tedavi yönteminin kısa adıdır. Uygulama; kişiden alınan küçük miktardaki kanın, amaca yönelik üretilmiş steril bir tüpe konularak santrıfüj edilmesiyle başlar, işlem sonucunda kan bileşenlerine ayrılır. Tüpten elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma “(PRP)’, yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilir.

PRP Tedavisinde Amaç Nedir?

  • Plateletler (veya trombositler), hasarlı dokuların onarımını sağlamada gerekli, “büyüme faktörlerini”yapısında barındıran kan bileşenleridir.
  • Normal koşullarda, dokularımızda bir hasar oluştuğunda,kanımız plateletleri bu dokuya toplanır ve bir onarım süreci başlatılır.
  • Leke, kırışıklık ve sarkmaların oluşumu da, cildimizin maruz kaldığı çeşitli türlerdeki (ultraviyole,sigaraya maruz kalmış ciltlerde, çevresel hasar) hasarların sonucudur.
  • Plateletleri yoğunlaştırarak bir dokuya vermek, bu hasarların giderilmesini kolaylaştıracaktır.
  • PRP uygulamasının amacı; hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda plateleti vermektir. Böylece hasarlı dokunun onarmı da, bu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır, çünkü verilen plateletlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.

    PRP Tedavisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
  • -Cilt yenileme (en belirgin etkisi 15 gün içinde ciltteki matlık, donukluk düzelir.)
  • -Cilt gençleştirme
  • -Ton farklılıkları
  • -Gözenek genişliği
  • -Akne izleri
  • -Göz çevresi ve göz altı dokunun sıkılaştırılması
  • -Yara izleri
  • -Saç dökülmeleri

Pratikte PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uygulamanın yapılacağı kişiden 8 cc kan alınır, santrifüj cihazında plateletleri ayrıştırılır. Ayrıştırılan plateletler kitteki özel tüpün içerisinde yoğunlaşıp birikir. Ortaya çıkan kendi serumunuz mikroiğnelerle, hasarlı cilt bölgelerine uygulanır.

PRP Uygulaması Ne Kadar Sürer? Özel Bir Koşul Gerekir mi?
Toplamda yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamadır. Lokal anestezik bir krem sürülür ve sonrasında, işlem ağrısızdır. Uygulama sonrasında iyileşme süreci gerektirmeden günlük hayata dönülebilir.

PRP Tedavisi Nerede ve Kim Tarafından Yapılmalıdır?
Kan alınmasından, enjeksiyon işlemine kadar her safha teknik ve hijyenik nedenlerle aynı yerde, klinik veya muayenehane şartlarında ve bizzat doktorunuz tarafından yapılması gerekir.

Plateletleri yoğunlaştırarak PRP elde etmek için tek bir yöntem mi vardır?
Hayır, PRP bir çok yöntemle elde edilebilir. Örneğin tanı koyma amaçlı olarak tahlil tüpü içine alınan kan da PRP elde etmekte kullanılabilir. Ancak bu koşullarda elde edilen PRP’nin kişiye geri verilmesi sakıncalı olabilir.

PRP kolayca elde edilebiliyorsa,tahlil amaçlı tüplerden elde edilen PRP’nin kullanılması nasıl bir sakınca yaratabilir?
Elde edilmesi ne kadar kolay olursa olsun,elde edilen biyolojik materyalin (PRP’nin) kişiye geri verilebilmesi için işlem sırasında kullanılan kitlerin belirli tıbbi standartlarda, yetkili otoritelerce onaylanmış medikal gereç sınıflamasında olmaları gerekir. Elde edilen plateletler işlem sırasında hasar görmemeli, kanın yapısında,yani doğal halde bulundukları zaman ürettikleri ölçüde ve çeşitte büyüme faktörü üretebilmelidirler. Sonuçta dokularda iyileşme sürecini başlatacak olan plateletler, istenen nitelikte büyüme faktörü üretemeyebilir. Bu nedenle amaca yönelik olarak üretilmiş kitlerin kullanılması gerekir.

PRP Kimlere Yapılamaz?
Kanser hastalarına, hachimato hastaları, platelet sayısı yetersiz olanlara,hamilelere yapılamaz.

PRP Tedavisinin Yan Etkisi Var mıdır?
Orijinal, özel PRP kitiyle yapılan uygulamaların yan etkisi bildirilmemiştir.

PRP Tekrarını Ne Zaman Yaptırmalıyım?
12-18 ay sonra tekrarı yapılabilir.

PRP Tedavisi Sonrası Ne Kullanmalıyım?
Cildinize uygun bir nemlendirici, bunun için en iyi seçenek; hyaluronik asit içeren bir nemlendirici ve her zaman güneş koruyucudur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)