PRP

Yazar Aylin Noyan DüzovaDermatolog • 3 Mayıs 2019 • Yorumlar:

PRP uygulaması, trombositten zengin plazma hazırlama işlemidir. Kişiden alınan bir miktar kan santrifüj edilerek, kırmızı kan hücreleri trombosit ve serumdan ayrılır. Böylece trombosit ve diğer büyüme faktörlerinden zengin bir serum elde edilir.

Trombositler, kanın pıhtılaşmadan sorumlu hücreleridir. Ayrıca dokuda iyileşme ve yenilenme (rejuvenasyon) sürecinden sorumlu büyüme faktörlerini de içerirler. Trombositlerin içerdiği büyüme faktörleri, fibroblastları uyararak kollajen sentezini arttırırlar.

Yaş ve çevresel faktörlere bağlı olarak deride kollajen ve elastik liflerde azalma ve yapılarında bozulma olur. Bunun sonucunda ise derinin elastikiyeti azalır, kırışıklıklar artar ve deride sarkmalar başlar.

Uygulama nasıl yapılır?

Hastanın kanı alınarak, DNA aktivasyonu sağlayan özel bir kit ile birleştirilir ve 5-8 dakika boyunca 3000 devirde santrifüj edilir. Santrifüj sonrasında tüp içinde; en üstte plazma, arada beyaz küre ile trombositten zengin ‘buffy coat ‘olarak adlandırılan kısım ve en altta kırmız kan hücrelerinden zengin kısım vardır.
Elde edilen plazma trombositlerden oldukça zengindir. Kanın bu plazma kısmı deri içine ve altına minik iğneler ile enjekte edilir.
Kandaki trombosit miktarı bireyin yaşı, cinsiyeti, genetik yapısı ve yaşam tarzı ile alakalıdır.
Alkol ve sigara kullanmayan hastalarda genellikle daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Hangi durumlarda uygulanabilir?

PRP enjeksiyonları; kırışıklık, cilt yenileme, leke ve pigmentasyon problemleri, çatlak, yara ve sivilce izleri ile saç dökülmeleri gibi durumlarda kullanılabilir. Genellikle yüz, boyun, dekolte, göz çevresi ve el sırtı gibi bölgelere belli aralıklarla uygulamalar yapılmaktadır.

İlk seanslardan itibaren derinin kuruluğunun azaldığı, matlığın azalıp parlaklığın arttığı izlenir. İlerleyen uygulamalarda ise kırışıklıklar hafifler ve deri elastikiyeti artar.
Ayrıca saç dökülmeleri, diyabetik ülserler ve iyileşmeyen bacak ülserlerinde de sıkça kullanılan bir işlemdir.

Tek başına kullanılabildiği gibi, mezoterapi,mikroiğneleme, lazer uygulamaları,dolgu ve radyofrekans gibi diğer tedaviler ile kombine de edilebilir.

Yan etkileri var mı?

Çok sık görülmese de uygulandığı alanda kızarıklık, şişlik, ağrı, morluk ve lokal enfeksiyonlar görülebilir.

Kimlere uygulayamayız?

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, kanser hastaları, çeşitli kan hastalıkları ve otoimmün hastalığa sahip olan hastalar, lokal enfeksyonu bulunanlar, hamile ve emziren kadınlara uygulama yapılması önerilmez.

Dermatolojik olarak hangi amaçla kullanabiliriz?

  • Kırışıklıkların azaltılması,
  • Derinin yumuşaklık kazanması, esneklik artışı,cilt dokusunda ve tonunda iyileşme,
  • Hücre büyümesini uyarılması sonucu yaşlanma karşıtı etkiler,
  • Dermisin aktif yoğunlaştırılması sonucu lifting etki,
  • Ciltte canlılık, parlaklık , dolgunluk ve esneklik artışı,
  • Ciltteki lekelerin ve melazmaların giderilmesi,
  • Mesolift-mesoglow –mesofill etki,
  • Saç dökülmesi.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)