PSA Nedir?

Yazar Osman ÇelikÜrolog • 20 Nisan 2021 • Yorumlar:

Gelişen sağlık ve beslenme koşullarıyla birlikte dünyada yaşlı nüfüsu giderek artmakta ve yaşlanmayla birlikte rastlanılan hastalıklar ve hastalıkların toplumdaki sıklıkları değişmektedir. Erkeklerde yaşla birlikte en sık görülen onkolojik hastalık ise Prostat Kanseridir.

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerindendir ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar.

Prostat kanserine özgü bir şikayet olmadığı için ve genellikle şikayet başladığında hastalık ileri evrelerde olduğu için tüm erkeklerin şikayeti olsun olmasın taramaya tabi tutulması erken tanı ve tedavi için kritiktir. Tarama standart olarak PSA , Parmakla Rektal Muayane olarak uygulanmaktadır. Bu taramalarda prostat kanseri  şüphesi  oluşması durumunda ileri tanı tekniklerine başvurulması gerekmektedir. 

PSA  prostat kanserinin erken tanısı ve tedavisi için kritik öneme sahiptir. Değerlendirme aşamasında PSA nın yükselme hızı , serbest / total PSA oranı , yaşa göre PSA , prostat hacmine göre PSA gibi parametreler kullanılarak daha doğru sonuca gidilebilmektedir. PSA ve Parmakla Rektal Muayene yapılan taramada Prostat kanseri şüphesi olan hastalarda bir sonraki tanı aşaması USG kılavuzluğunda yapılan Prostat Biyopsisidir. Prostat biyopsisi direk doku tanısı konulmasını sağlar ve tedavi veya takip kararı verdirebilir.

PSA nın yaşlara göre normal değerleri ;

40-49 yaş         0-2.5 

50-59 yaş        0-3.5

60-69 yaş        0-4.5

70-79 yaş         0-6.5

 

Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan hastalarda erken yaşta prostat kanseri gelişme riski yüksektir. Bu nedenle ailede prostat kanseri öyküsü olan kişilerinin tarama programına 40 yaşından sonra başlaması gerekmektedir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan kişilerin yılda 1 kez olmak üzere 45 yaşından sonra prostat kanseri taraması için bir üroloji uzmanına başvurması gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)