Psikiyatrist mi Psikolog mu ?

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 9 Nisan 2018 • Yorumlar:

İnsanların birçoğu yaşamlarının bir bölümünde olumsuz bazı yaşam olayları olsun ya da olmasın bir takım sorunlar yaşayabilir. Hayatta mutlu olduğumuz zamanlar olduğu gibi mutsuz hissettiğimiz, işin içinden çıkamadığımızı düşündüğümüz durumlar yaşayabilir ve psikolojik destek almayı düşünebiliriz. Peki kendimizde bir takım psikolojik şikayeler hissetttiğimizde ve hayatımız da güçlükler yaşadığımızı düşünüyorsak psikiyatriste mi yok sa psikoloğa mı başvurmalıyız ? Yaşamış olduğumuzu sorunları çözmek için psikiyatrist tavsiyesi çoğu zaman psikiyatriste başvurmuş bir yakınımızdan isteriz. Ya da bulunduğumuz yere yakın bir psikiyatriste başvururuz. Şimdi size psikiyatrist nasıl olunur ondan bahsetmek istiyorum.
 

Psikiyatristler, 6 yıl tıp eğitimi ardından tıpta uzmanlık sınavına girerek 4-5 yıl süren psikiyatri ihtisas eğitiminden geçen kişilerdir. Psikiyatri ihtisas sürecinde bir yandan beyinde bazı hormonların azalmasına bağlı gelişen hastalıkların tedavisini sürdürürken bir yandan da psikoterapi eğitimleri alarak hastalara hem ilaç tedavisi ile hem de psikoterapi yöntemleri ile tedavi etmeye çalışırlar. Yaşamış olduğumuz problemlere tanı koyma yetkisi psikiyatristlere aittir. Psikiyatristler asistanlık yıllarından itibaren bir takım eğitim ve seminerlere katılarak kendilerini geliştirmeye çalışırlar. Bazıları bilişsel davranışçı terapi, dimanik terapi, cinsel terapi, evlilik terapisi, bağımlılık gibi konularda uzmanlaşırlar.

Bazen psikolojk olduğunu düşündüğümüz birçok şikayetin altında başka bir hastalığa bağlı psikolojik şikayetler olacağını unutmamak gerekir. Örneğin, troid hastalıkları (guatr), hipertansiyon, beyin içi kitleler, Parkinson hastalığı, kan değerlerimizdeki bazı anormallikler, Böbrek hastalıkları vb beyin kimyasını bozarak psikolojik rahatsızlıkları taklit edebilir. Bu yüzden öncelikle bir doktor (psikiyatrist) tarafından değerlendirildikten sonra şikayetlerinize yönelik hangi tedavi metodunun seçileceğine karar verilmelidir. Tedavi sürecinde gerekli görülmesi halinde ilaç tedavisine psikoterapinin eklenebileceği yada psikoterapiye ilaç tedavisini eklenebilme ihtimalini göz ardı etmemenizde fayda var.

Psikolog 4 yıllık Fen-Edebiyat fakültesi mezunu olan kişilere denir. Bir psikoloğun hasta ya da danışan takip edebilmesi için mutlaka üniversite sonrası 2 yıl süren klinik psikoloji yüksek lisansı yapması ve bu süreçte etkisi kanıtlanmış bir takım psikoterapi eğitimlerinden geçmesi gerekir. Psikoterapi eğitimi uzun bir süreçtir. Psikoterapi eğitimi 2 aşamadan oluşur 1- psikoterapi teorik eğitimi 2- psikoterapi süpervizyon eğitiminden ( teorik eğirimi başarı ile tamamlayan klinik psikologların deneyimli bir psikoterapits kontrolünde danışan takip ederek aldıkları eğitim) oluşur. Psikoterapi süpervizyon eğitimini tamamlamamış bir psikoloğun danışan takip etmesi faydadan çok zarar sağlar.

Psikoterapinin yanlızca psikoterapi eğitimi olan psikiyatrist yada klinik psikolog tarfından uygulanması uygundur.

En Çok Kullanılan Psikoterapi Yöntemleri

-Bilişsel Davranışçı Terapi

-Psikoanalitik Terapi

-Hipnoterapi

-Varoluşçu Terapi

-Oyun Terapisi

-Aile Terapisi

-Bütüncül Terapi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)