Psikolog Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazar Ahmet Metehan ErPsikolog • 28 Ocak 2021 • Yorumlar:

Psikolojinizin kötü olduğunu hissettiğiniz bir zamanda psikolog seçmek de sizin için zorlu bir hal alabilir. Bu yüzden psikolog seçmenizi kolaylaştırması için dikkat etmeniz gereken birkaç maddeden size bahsedeceğim.

  1. Seçeceğiniz Psikoloğun Akademik Eğitimlerine Bakın

Çevrede psikolog olarak kendisini tanıtan fakat psikolog olmayan birçok insan olabiliyor. Bu yüzden terapi almaya yakın hissettiğiniz psikoloğu araştırın. Hangi platformlarda olduğunu bulun. Mezun olduğu okulları öğrenin. Gerekirse ön bilgi almak için aradığınızda mutlaka diploma numarasını sorun. 

  1. Seçeceğiniz Psikolog ile Mutlaka Ön Görüşme Gerçekleştirin

Birkaç elemeden sonra seçeceğiniz psikoloğu netleştirmek için birkaç psikologdan telefon ile bilgi alın. Kendisine hangi terapileri uyguladığını, hangi bilimsel yöntemler kullandığını ve daha önce sizin sorununuzla ilgili bir danışanı olup olmadığını, onunla nasıl bir yol izleyebileceğinizi sorun. Bu sorular danışanın mesleki yetkinliğini gösterecektir. Aynı zamanda telefonda psikologdan aldığınız enerjiyi de test edin. Güzel bir enerji aldıysanız, terapi almayı düşünebilirsiniz.

  1. Seçeceğiniz Psikoloğu İnternette Araştırın

Psikoloğun yazmış olduğu yazıları okuyun ya da videoları varsa konuşmasını dinleyin. Psikoloğun genel tavrının nasıl olduğunu analiz edin. İncelediğinizde eğer psikoloğun sizi yadırgamayacağını ve yargılamayacağını düşünürseniz o psikoloğu seçmeniz faydalı olacaktır. Çünkü terapide yargılanmamak oldukça önemlidir. 

  1. Seçtiğiniz Psikolog ile İlk Görüşmeyi Gerçekleştirdikten Sonra Anlaşıldığınızı Hissettiniz mi?

Terapinin ilk hedefi anlaşıldığınızı hissetmektir. İkinci hedef ise koşulsuz kabullenildiğinizdir. Eğer bu iki temel hedefi hissederseniz terapiye devam edebilirsiniz. Çünkü bunlar terapi için olmazsa olmaz kurallar olarak görülmektedir. Bunun dışında terapistinizin dikkatinin sizde olması, karşılıklı güven bağını hissetmeniz ve kendinizi terapistinize rahatça ifade edebilmeniz gibi kriterleri de değerlendirebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)