Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyup Duymadığımızı Nasıl Anlarız?

Yazar Kibar ÖzcanPsikolog • 17 Ekim 2022 • Yorumlar:

Her insanın yaşam yolculuğu birbirinden farklıdır. Herbirimiz zaman zaman yaşamda bazı engellerle, sorun ve sıkıntılarla karşılaşabiliriz.

Yaşama dair olan tüm anlar gibi sorun yaşadığımız anlarda kıymetlidir. Çevremizden, ailemizden desteklerle birçok sorunu aşmaya ya da yalnızca bireysel olarak çözmeye de çalışabiliriz. Bu yöntemler kişinin sosyal bir varlık olduğunu, etkileşim içerisinde bulunmasının kendisine en iyi geldiği yöntemlerdendir. Bu yöntem ne kadar işlerlikli olsada bazen bazı soruların üstesinden gelinemeyebilir.

Hayatlarımızı güçleştiren yoran, çözümsüz olduğunu düşündüğümüz sorunlarla da pek tabii karşılaşmak mümkün ya da kısır döngüde yaşanan olaylarla aşmakta zorluk çektiğimiz konularda olabilir. Yaşanılan olayın zorluğu, karmaşıklığı, yoğunluğu gibi etkenler sorun çözme mekanizmamızı ya da doğru düşünebilme yetimizi kullanım dışı bırakabilmektedir. Yaşamımızda karşılaştığımız bu tür durumlarda profesyonel bir yardım almak, bireylerin yaşadıkları güçlükleri akıllıca ve etkin yollarla aşabilmelerini sağlamaktadır.

Sadece sorun yaşayan kişiler değil, kendi özünü yetkinliklerini, potansiyelini, objektif değerlendirmeyi ya da farkındalık oluşturmayı isteyen herkes psikolojik destek alabilir. Genellikle insanlar, sadece sorunları olduğunda destek almaya ihtiyaç olduğunu düşünmektedir…

Farkındalık ve özü tanıma isteği dışında ise danışanlar kendilerinde eğer;

-Yoğun kaygı ve korku

-Kendine ya da bir başkasına zarar verme isteği

-Öfke Nöbetleri / Patlamaları

-Kendisini ifade edemeyecek derecede ağlama

-Hassasiyetin artması söylenilen birçok şeyi alakalı olmadığı halde tüm eleştirileri şahsi algılama

-Umutsuzluk hissi

-Genel bir gerginlik, heyecan

-Aşırı mükemmelliyetçi kişilik

-İşiniz veya eğitiminizle ilgili üzerinizde aşırı derecede stres/baskı hissi

-Karar vermekte zorluk

-Dikkati toplayamama

-Çocuklarınızla eşinizle veya diğer insanlarla iletişim kurmada zorlu yaşamak…

Bu örneklere benzeyen duygu-düşüncelerin birkaçını ya da birini, birbirini takip eden en az 2 hafta boyunca yaşıyorsanız profesyonel destek almak bu durumları aşmanızda fayda sağlayacaktır. Sorunların yaşamı zora sokması beklenmeden alınan uzman desteği daha sağlam adımlarla ve farkındalık kazanarak ilerlemenize katkı sağlayacaktır. 

 

Sevgilerimle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)