Psikolojik Halsizlik Nedir ve Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Yazar Yasin İlkerPsikolog • 24 Aralık 2020 • Yorumlar:

Günümüzde bireyler fiziksel problemler yaşadığı gibi psikolojik problemleri de sıklıkla yaşamaktadır. Çağımızda en çok rastlanan problemlerden biri de psikolojik halsizliktir. Psikolojik halsizlik birçok nedene dayanan ve hayat kalitemizi oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Bir diğer ismi duygusal yorgunluk olarak da bilinen psikolojik halsizlikten muzdarip olan insanlar sürekli dinlenseler bile kendilerini yorgun hissederler. Bu yorgunluk ve halsizlik beden sağlığımız ve ruh sağlığımızla oldukça ilişkilidir. Fiziksel olarak vücudumuz ne kadar sağlam olursa olsun bu problemi yaşayabiliriz. Birey sürekli yatmak isteyebilir, yattıkça daha fazla yorulur hatta vücudunun bazı bölgelerinin sürekli ağrıdığından dolayı şikayetçi olabilir.

Psikolojik Halsizliğin nedenleri olarak fizyolojik ve psikolojik nedenler gösterilebilir. Fizyolojik nedenler içinde bazı vitamin eksiklikleri veya kansızlık görülebilir. Psikolojik nedenlerde ise günlük yaşamımızdaki stresler, aşırı sorumluluklar, monotonluk, hobilerimizin olmaması vs. olarak gösterilebilir. Bunun sonucunda kişide birçok şeye karşı isteksiz olmaya, dikkat ve konsantrasyonun bozulmasına, unutkanlığa, dalgınlığa, uyku sorunlarına ve vücutta bazı bölgelerde ağrılara neden olabilir.

Peki Psikolojik Halsizlikle nasıl başa çıkabiliriz? Uzun süre dinlendikten sonra bile devam eden halsizliğin sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Eğer kişi kendisinde motivasyon olarak bir eksilik görüyorsa motivasyon kaynağını bulmalı ve bunun için çaba göstermelidir. Bu problem karşısında birey yaşadığı bu sorun üzerine gitmelidir. Diğer bireylerle iletişimde olmak, içe kapanık olmamak, sürekli tek başına olmamak, sevdiğimiz aktiviteleri zorla da olsa yerine getirmek ve sevdiğimiz insanlarla zaman geçirmek yapılması gerekenler arasındadır. Sadece davranışsal olarak değil bilişsel eğitimlerle de birey desteklenmelidir. Psikolojik Halsizlik dinlenmekle geçen bir rahatsızlık değildir. Eğer bu problem uzun süre geçmiyorsa veya kişi tek başına başa çıkamıyorsa bir psikologdan destek alınmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)