Psikolojik Sağlığı Güçlendirmek

Yazar Damla Devecioğlu • 14 Aralık 2023 • Yorumlar:

Fiziksel sağlığı ve psikolojik sağlığı birbirinden ayrı düşünemeyiz. Psikolojik olarak güçlenmek, esnemek, kendimizle olan ilişkimizi iyileştirmek iyi bir yaşam sürdürmek için oldukça önemli diyebiliriz.

Psikolojik sağlığı güçlendirmek için öncelikle hayatta bizi zorlayan noktaları fark etmek iyi bir fikir olabilir. Kendimizle, aile içinde, arkadaş ve iş ortamındaki ilişkilerimize yakından bakmak, dikkatimizin dağınık olup olmaması, çok fazla şey düşünmek, uyuyamamak, iştahın artması veya iştahsızlık gibi önemli işaretlerin izini sürmek yararlı olabilir.

Zorlandığımız noktaları bulmak için günlük rutinlerimiz önemli bir işaret olabilir. Sabah uyanmakta zorlanmak, gece uyumakta zorlanmak veya fazla uyumak, iştahın normalden farklı olması, günlük işleri yapmakta zorlanmak bize önemli bir şey anlatıyor olabilir. Kolaylıkla öfkelenmek, alınganlık, duygusal dalgalanmalar psikolojik bağışıklığın düştüğünün göstergesi olabilir.

Zorlandığımız durumları fark ettikten sonra ihtiyaçlarımızı gözetmek iyi bir fikir olabilir. "Neden böyleyim?" sorusunun yerine “Neye ihtiyacım var?” sorusunu düşünebiliriz. Dinlenmeye, eğlenmeye, sağlıklı sınırlar oluşturmaya, üretken olmaya ihtiyacımız olabilir. Öfkelenmek, üzülmek, sıkılmak, zorlanmak gibi insanî ve doğal duyguları hissetmek konusunda kendimize izin verebiliyor muyuz? Zorlu duyguları hissetmeye hakkımız var.

İhtiyaçlarımızı bulduktan sonra çözümleri bulmak daha kolay olabilir. Bazen de çözümü bilsek bile çözüme ulaşmak hemen mümkün olamayabilir. Zaman gerekir, imkanlar el vermez. Böyle bir durumda da çözümü hayata geçirene kadar hayatı durdurmak mümkün değil. Dengede kalmak için yapabileceğimiz neler var? Kendimize bir alan oluşturmak, bize iyi gelen biriyle konuşmak, dikkatimizi farklı bir yere vermek iyi fikirler olabilir.

Kendimizi anlamak ve uygun çözümler geliştirmek konusunda bir uzmandan destek almak süreci kolaylaştırabilir. Destek alacağınız uzman, zorlandığınız konularla ilgili sizi tarafsız bir gözle dikkatlice dinleyecektir. Birlikte durumun kendisi ve iyileştirme yolları üzerine düşünebileceğiniz bir zamanı terapi sürecine başlayarak kendinize ayırabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)