Psikolojik Sorunlar Nasıl Anlaşılır?

Yazar Samet ÇobanPsikolog • 1 Eylül 2020 • Yorumlar:

Nasıl ki bedenimizde meydana gelen rahatsızlıkların çözümü için doktora gittiğimiz gibi psikolojik rahatsızlıkların çözümü içinde ruh sağlığı uzmanına başvurmak gerekir. Çünkü fiziksel sağlığımız elimizde olmayan nedenlerden dolayı nasıl zaman zaman bozuluyorsa, ruh sağlığımız da elimizde olmayan nedenlerden dolayı bozulabilir.

Psikolojik yapımıza neler etki eder ?

Nasıl ki kaşımızın annemize yüzümüzün babamıza benzediği gibi sinir sistemimiz; genetik yatkınlığımızda aynı şekilde anne babamıza benzer bir yapı oluşturur. Bazılarımız genetik yatkınlıklarımızdan dolayı olumsuz düşüncelere meyilimiz daha fazladır. Kişilik yapımız, geçmişteki yaşantılarımız ve anne babamızın bize karşı tutumu da bizim psikolojik yapımızda etkilidir.

5 Kilo ağırlığı elinize aldığınızda kaldırabilirsiniz , fakat 10 kg ağırlığı aldığınızda zorlanmaya başlarsınız İşte Bireylerin kaldırabileceği fiziksel sınırlarının olduğu gibi psikolojik sınırları da vardır. Psikolojik sınırlarımız yaşadığımız olaylar çevresel etkenler, olayları bizim yorumlayış biçimimiz, yaşadığımız travmalar etkiler ve şekillendirir. Ve hepimizin psikolojik strese karşı tepkisi birbirinden farklıdır. Bazılarımız yaşanan durumdan daha az etkilenirken bazılarımızı stresli yaşam olayları uzun süre etkileyebilir.

Peki, Psikolojik bir sorunumuzun olduğu nasıl anlaşılır?

Burada birkaç kavram öne çıkmaktadır: Yaşadığınız olay veya durum sizi ne kadar süredir etkiliyor ? Örnek vermek gerekirse yaşadığımız kayıp duygusuna bağlı yas süreci 1 ay ile  3 ay arasında normal kabul edilmektedir. Fakat yas süreci 3 aydan daha fazla sürerse bu kişinin yaşadığı durumla desteğe ihtiyacı olduğunu gösterir. İşte yaşadığınız problem sizi ne kadar süredir aklınızı meşgul ediyor bizim için önemli

 Yaşanan problem kişinin yaşamındaki işlevselliğini ne kadar etkiliyor ?  

Bireyin uyku kalitesinde , beslenme düzeyinde düşüş varsa ;bireyin sosyal hayatını mesleki yaşamını kişiler arası ilişkilerini etkiliyorsa sorun vardır. Karamsar üzgün ;kaygılı ve gergin duygudurumunun yanında yapılan Yapılan tıbbi değerlendirmelerde bedensel belirtilerimizden açıklanamayacak durum olduğunda  kas ,sırt karın baş ve Ekrem ağrısı  solunum güçlüğü görülebilir. Bu görülen belirtilerin yanında kendinizi psikolojik sıkıntının varlığına işaret eder.





 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Samet Çoban Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)