Psikosomatizasyon Bozuklukları

Yazar Zeliha Kambur • 16 Mart 2023 • Yorumlar:

‘Psikosomatik’ kelimesi, akıl ve vücudun karşılıklı olarak etki göstermesi anlamına gelen bir anlamdır. ‘‘Psiko’’ (ruh) ve ‘‘soma’’ (beden) kelimelerinin beraberliğinden oluşmaktadır ve yalın tanımı ile psikolojik sebeplerden ortaya çıkan ya da psikolojik sebeplerden etkilenerek orijinal, fizyolojik rahatsızlıklar tanımlamaktadır.

Oldukça fazla insan yaşamlarının bir kısmında ya da yaşamları boyunca stresle iç içe olabilir, ama her stres yaşayan insan psikosomatik semptom yaşamaz. Bireyler kızgınlık hissettiklerinde ya da stresli bir duygu durumdayken kalp ritimeri, oksijen alma verme dengeleri artabilir ve kan basıncı farklılaşabilir.

Bu ve buna benzer oldukça fazla bedensel farklılık görünebilmektedir. Kimi bireylerde bu fiziksel semptomlar kalıcı değilken, kimi kişilerde devamlılık gösterebilmektedir. Bu durum uzun süre devam ettiğinde psikofizyolojik sorunlara neden olabilir.

Klasik psikanalitik bakış açısına göre somatizasyon semptomlar, kabul edilmeyen dürtü ve ihtiyaçların bilinç yüzeyine gelmesini engelleyen savunma mekanizmalarıdır, rahatsızlık veren duyguların kabul edilmemesi, bilince gelmesini engellemek ya da gerçekliği bastırmak somatizasyon belirtileri ile sağlanmaktadır.

Psikosomatizasyon rahatsızlıkların var olmasını etkileyen en sık görülen etkenlerin yas ve ayrılma olduğu görülebilir. Çaresizlik, güvensizlik ve umutsuz hissetme gibi duygular ve genellikle bu duygularla beraber olan kızgınlık, hınç, kızgınlık, öç, acı, üzünç, düş kırıklığı, dehşet ve kaygı benzeri gün yüzüne çıkmamış, çözülmemiş ve dışarı yansıtılmamış olan duygular, somatik rahatsızlıklara sebep olan sıklıkla görülen öğelerdir. Duygu ve düşünce ikilisini dışa vuramayan ve anlatma noktasında zorluk çeken, "hayır" demeyi bilmeyen, sınır çizmek noktasında zorluk yaşayan, kaygılı ve güvensiz bireylerde oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir. Yani kısaca birey; kelimelerle, sözlü ve hareketlerle ve kendiliğiyle dışa vuramadığı şeyleri vücudu ve vücudundaki var ettiği rahatsızlıklarla dışarı çıkarabilir.

Psikosomatik Bozukluklar Kategorileri:

Cilt Hastalıkları, Kas İskelet Sistemi Hastalıkları, Solunum Sistemi Hastalıkları, Dolaşım Sistemi Hastalıkları, Sindirim Sistemi Hastalıkları, Endokrin Sistem Hastalıkları, Üretim-Boşaltım Hastalıkları

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Zeliha Kambur

Psikoloji Uzm. Psk.

Randevu al