Psikoterapi Nedir?

Yazar Funda BerkePsikolog • 12 Ocak 2021 • Yorumlar:

“ Geçmişi unutamıyorsan depresyondasın, geleceği düşünüyorsan kaygılısın, şimdiki zamanı yaşıyorsan mutlusun demektir.”LAO TZU

Yeni bir yıla girdiğimiz bu günlerde tekrar hatırlamak ve hatırlatmak istedim bu sözü. Umutlarla iyi dileklerle bekledi bir çoğunuz yeni bir yılı ve geldi çattı yeni yıl… Bu yeni umutla beklediğiniz günleri nasıl değerlendireceksiniz; duyumsayarak anına farkına vararak yaşayacaksınız çoğunuz. Belkide o bildiğiniz eski düşüncelere kapılıp geçip giden günleri mi düşüneceksiniz belki de geleceği düşünüp kaygılanacaksınız. Hangisini seçeceğinize bildiğiniz ve bugüne kadar sürdüğünüz düşünceleriniz karar verecek aslında. Geçmişte yaşamayı tercih edeceksek depresyon, geleceği düşünmeyi tercih edeceksek bir sizi kaygılarla uğraşacaksınız belki de. Peki bu durumdan kurtulmak mümkün müdür? Evet psikoterapi süreçleriyle anı yaşamak, mutlu ve dengede olmak mümkündür. Peki nedir bu sıklıkla duyduğunuz psikoterapi bu yazıda beraberce bakalım istedim.

        Psikoterapi, yetkin bir uzman beraberinde duygularınızı, düşüncelerinizi, kendiniz ve diğerleriyle ilgili inançlarınızı, kişisel yaşantılarınızı güvenli bir biçimde keşfetme sürecidir. Sürecin amacı yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili farkındalık  kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek  için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu sürece dahil olma sizin özgür irade ve isteğinizle olmaktadır.  Bu yolcukta uzman sizi yargılamaz, sadece yanlışlarınızı göstermez. Öğüt vermeden sizin doğru kararlar alarak farkındalık kazanmanıza yardımcı olmayı hedefler.  Terapide önemli olan ne düşündüğünüz değil, nasıl düşündüğünüzdür. Düşünülen şeyin altındaki motivasyonun ne olduğunun farkına varılması ile kişi kontrolü ele alabilir ve bilinçli seçimle düşünme ortaya çıkar . Özgüven dolu temel kabullerin yerleşmesi ve motivasyonun özgüvenden gelmesi amaçlanır. Sürecin amacı;  içinizdeki enerji ve gücü ortaya çıkarmanıza yardımcı olmak ve gerçek varoluşunuzu ortaya çıkarabilmeniz ve kendinizi gerçekleştirebilmenizi engelleyen, sahte kendiliğe ait savunma engellerini kaldırmanıza yardımcı olmaktır. Duygu ve düşüncelerdeki değişim sürecin içerisinde sizin kabulleriniz ve çıktığınız keşifle beraber kendiliğinden gelir. 

      İzlenebilecek birçok psikoterapi modeli mevcuttur. Uzmanınızın yetkin olduğu terapi modeliyle karşılıklı karar verilerek sürece başlanır. Her yaştan bireye uygun (7’den 70’e) bir psikoterapi modeli bulunmaktadır. Sürece çocuk yetişkin yaşlı her yaştan birey ihtiyacı doğrultusunda kendi isteği ile katılabilmektedir.

       Mutlu, anda ve dengede kalmanız dileğiyle. Sağlıkla kalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Funda Berke Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Funda Berke

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al