Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?

Yazar Endam Gümüş UyanıkPsikolog • 2 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Dünyada uygulanan yüzlerce terapi yöntemi vardır.

Temel olarak, ülkemizde en çok kullanılan terapi yöntemleri;

PSİKANALİTİK TERAPİ

Sigmund Freud tarafından temelleri atılan Psikanalitik Terapi'de, terapistin minimum müdahalesi esastır. Terapist geri plandadır. Bu terapi yöntemine göre kişinin davranışının temelinde, küçüklüğünde(özellikle yaşamın ilk 6 yılında) yaşantıladığı olaylar etkilidir. Terapist, danışanın davranışlarının geçmişte yaşadığı olaylarla bağlantı kurmasını ve içgörü kazanmasını amaçlar.

PSİKODİNAMİK TERAPİ

Psikodinamik yöntemle, bilinçdışına itilmiş, bastırılmış malzemenin bilinçüstüne çıkarılması amaçlanır. Psikanalitik yönteme göre farkı; terapist biraz daha ön plandadır. Danışanın problemlerinin iç çatışmaları ve duygularıyla olan ilişkileri üzerine daha güncel döneme yoğunlaşır.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Terapistler bu terapi yöntemi ile; kişisel olay, düşünceler, algılar ve yargılar ile bireyin kendi hakkındaki açıklamalarına dikkat ederler. Açık ve örtülü bozuk davranışları anlama ve değiştirme için bu süreçleri çalışıp manipüle ederler. Terapi sürecinde, duygu düşünce ve davranışlar incelenir.

ŞEMA TERAPİ

Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş bir terapi yöntemidir. Şemalar; çocukluk döneminde oluşmuş olan, bizi etkileyen uyaranların ne olduğunu anlamak için zihnimizde farkında olmadan oluşturduğumuz kalıplardır. Terapide, danışanın bu şemaların yaşamına olumsuz etkilerini fark ettirip, başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanır.

VAROLUŞÇU TERAPİ

Bu terapi yönteminde danışanın sorun olarak gördüğü belirtileri ortadan kaldırmayı hedeflemek yerine, belirtilerin danışanın varoluşuna dair bir unsur olarak görmesini amaçlar. Sorunsuz veya çatışmasız bir hayattan ziyade, hayatın getirdiklerini anlamaya çalışır ve dönüştürmeye zemin hazırlar.

GEŞTALT TERAPİ

Geştalt'a göre; insan kendini olduğu gibi kabul ederek karşılaştığı durumları ve yaşamdaki zorlukları göğüsleyebilir. Bu terapi yönteminde danışanın potansiyelini fark ettirme amaçlanır, burada ve şimdiye odaklanılır.

BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ

Bütüncül Terapi, her terapi ekolünün insanın bir yönünü çok iyi tanımlarken bazı yönlerini anlama konusunda yetersiz kaldığını düşünmektedir. Bu terapi yönteminde danışanın karakter özelliğine, kültürüne, sorun alanına ve beklentilerine göre terapiyi daha yararlı hale getirebilmek adına kişiye özel sürecin yapılandırılması amaçlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)