Radyofrekans ile Topuk Dikeni Tedavisi

Ayak kemiğinin aşırı zorlanmasıyla topukta kalsiyum birikintisine bağlı kemiksi çıkıntının oluşmasınatopuk dikenidenir. Yavaş yavaş ortaya çıkan ve her yaş aralığında görülebilen topuk dikeninin meydana gelme nedeni temel olarak ayaktaki kasların ve bağların zorlanmasıdır.

Topuk dikeniözellikle koşma ve sıçrama hareketlerinin bolca olduğu spor faaliyetleriyle ilgilenen kişilerde çok sık görülür. Yine en sık görüldüğü yaş grubu da orta yaş grubudur. Ancak sadece sporcularda ve orta yaştaki kişilerde görülmez. Yukarıda da belirttiğimiz gibi herkeste görülebilir.

Topuk dikenitedavisinde cerrahiye çok nadir başvurulur. Bazen hasta bu sorunu kendisi de tedavi edebilir. Yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesiyle tedaviye başlanır.Evde rahatlıkla yapılabilecektopuk dikeniegzersizleri oldukça faydalıdır.Ayağın altına tenis topu veya konserve kutusu gibi top ya da silindir şeklindeki araçlarla ileri-geri hareket ettirmek bir egzersiz yöntemidir.

Dinlenmek de topuk dikenine faydalı olacaktır. Ayağınızın altına buz uygulaması yapabilirsiniz. Bezle sarılmış buz torbasına ayağınızı basın ve 20 dakika bekleyin. Bu işlemi 20 dakikalık aralarla 1-2 saat tekrarlayın.

Bu tarz basit yöntemlerle geçmeyen vakalarda kortizon veya PRPuygulanabilir. Direkt topuğa enjeksiyonla uygulanan bu yöntemler ile başarı sağlanabilir.

Radyofrekans veTopuk Dikeni

Topuk dikenitedavisinde kullandığımız radyofrekans yöntemiyle oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Bu işlemdedirekt topuğa uygulanan radyofrekansla topuk dikeninin dağıtılmasıhedefleniyor. Ameliyathane ortamına gerek duyulmuyor, poliklinik ortamında da uygulanabiliyor.Topuk dikenitedavisiolan hastayorulmadan, zorlanmadan, herhangi bir yan etkiye maruz kalmadan;işlemden hemen sonra evine gidebiliyor.

Radyofrekans Nedir?

Radyofrekans elektrik enerjisinin kontrollü bir şekilde uygulanarak dokuda sıcaklığa veya lezyona maruz bırakılmasıdır. Gövdesi yalıtımlı, ucu yalıtımsız olan elektrotlar (özel iğne) problemli bölgeye yerleştirilir.Radyofrekanscihazına bağlı olan elektrotlarla dokunun içine akım gönderilir.

Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

• Diz ağrısı, diz kireçlenmesi
• Omuz ağrısı, donuk omuz
• Bel, boyun, sırt ağrısı ve fıtıkları
Topuk dikeni
• Trigeminal nevralji
• Sakroiliak eklem sorunları
• Duruş kaynaklı mekanik ağrılar

Radyofrekansın Avantajları Nelerdir?

Birçok olumlu farkı bulunan radyofrekans uygulamasının en önemli avantajıameliyatsızyöntem olmasıdır.Minimal girişim olarak tanımlanan radyofrekansta genel anesteziye gerek duyulmaz, ameliyathane şartları aranmaz.Steril bir poliklinik ortamı yeterlidir. Bir başka olumlu tarafıağrısız bir işlemolmasıdır. Hasta işlemden hemen sonra evine gidebilir.Radyofrekans ile topuk dikeni tedavisiyapılırken, işlem yapılacak bölge monitörden izlenir. Kontrollü ve hassas bir cihazla yapıldığı için son derece güvenlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aydın Arslan Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)