Rahim İçi Miyomlar

Myomlar rahim duvarındaki kas tabakasından orijin aldığına inanılan urlardır. 20-35 yaş arası kadınların %25'inde, yaşam boyu 10 kadının 7’sinde myom oluşur. Myomlar yerleşim yerlerine göre adlandırılır. Rahim içine doğru büyüyen myomlara submüköz myomlar denir. Genelde myomların %25'inde şikayet olur fakat rahim içine doğru büyüyen myomlar en az sessiz kalan tiplerdir. Myomların genellemede %03-05 ‘inde sarkomla karşılaşılabilir. Sarkom denen kötü tip tümörler yaş ilerledikçe ve menapoz sonrasındaki submüköz myomlarda olasılığı artmaktadır.

Ortay çıkardığı rahatsızlıklar;

  • Adet düzensizlikleri
  • Kasık ağrıları
  • Kısırlık
  • Aşırı kanamalar
  • Düşük

Rahim içine doğru büyüyen myomların rahim içindeki parçasının yüzdesi, rahmin hangi duvarına yerleştiği, büyüklük ve sayılarına göre tedavi stratejisi tayin edilir.

Günümüzdeki en çağdaş tedavi şekli histeroskopidir. Histeroskopinin sağladığı özellikler; kısa bir operasyon süresi, kısa hastane kalış süresi, karın bölgesinde kesi yapılmadığı için kısa iyileşme ve minimal enfeksiyon olması şeklinde sıralanabilir. Operasyon sonucu operatörün deneyimli olması ve teknik donanım yeterliliği ve güçlük derecesinden geçmektedir. Bazen büyük myomlar birden çok seans ile alınması gerekebilir.

Riskleri; rahim delinebilir, kanama olabilir. İşlem çok uzun sürerse, kullanılan suyun bir kısmı hastanın kan damarlarına girer ve hayati tehlikesi olabilen beyin ödemi meydana gelebilir. Uzun vadede gebelik olduğunda rahim duvarı yırtılması, plasentanın rahim duvarına aşırı yapışması söz konusu olabilir. Ancak bunlar çok nadir görülen komplikasyonlardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özay Oral Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Özay Oral

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al