Ramazan Ayı

Yazar Kübra Doğan • 11 Mart 2024 • Yorumlar:

Herkese huzur ve sağlık dolu bir Ramazan Ayı diliyorum. Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte en çok sorulan sorulardan biri olan “Sahur yapalım mı? Sahurda neler yiyelim? “sorularınıza cevap olmaya geldiiim.

Öncelikle kadınlar için tek öğün beslenmenin uzun vadede uygulanabilir olmadığını düşünüyorum. Çünkü kadınlarda hormonların düzenli olarak çalışabilmesi için tek öğün yeterli gelmiyor. İlle de ben sahur yapamam diyen kişiler için 2 farklı seçenek var. İlk seçenek olarak haftanın belirli günleri sahur yapıp belirli günleri yapmamak (4 gün yapıp 3 gün yapmamak gibi). İkinci seçenek olarak ise yatmadan 1-2 saat önce küçük bir öğün yapıp o şekilde uyumak.

Erkekler ise tek öğün beslenmek istiyorsa bu şekilde tek öğün yapmasında bir sorun yok hatta bu beslenme tarzı bazı kişilerde faydalı sonuçlar da verebiliyor. Bu noktada sadece az miktarlarda yememeye özen gösterilmeli.

Ancak hangi beslenme türünü uygularsak uygulayalım lütfen su içmeyi unutmayalım.

Gelelim sahurda neler yiyelim sorumuzun cevabına ☺️

Bence en güzeli sahurda yemek yemek yerine kahvaltı tarzında beslenmek. Daha uzun süre tok kalmak, gün boyu enerjik hissetmek ve kan şekerimizin düzenlenmesi adına sahurda iyi kaliteli protein kaynakları, sağlıklı yağlar ve kompleks/lifli karbonhidratlar olan sebzelere yer vermeniz gerekli. Örnek olarak yumurta türleri (omlet,haşlanmış,menemen gibi), peynir, zeytin, avokado, söğüş tabağı/salata, çiğ kuruyemişler (ceviz,badem,fındık vs gibi) ve pide/ekmek/lavaş/mercimek ekmeği (glutensiz,düşük karbonhidratlı, ketojenik beslenenler kendine uygun seçenekleri tüketebilir) gibi kendinize uygun olacak besinleri tüketebilirsiniz.

-Miktarlar ve tüketilebilir besinler tabiki kişiden kişiye göre değişebilir. Lütfen bu konularda doktorunuza ya da diyetisyeninize danışın. -

Tabiki gün içerisinde içemediğimiz suyu iftardan-sahur bitimine kadar olabildiğince içmeye çalışalım. Çay/kahve gibi içecekler su yerine geçmez bu nedenle içtiğiniz her çay/kahve için aynı ölçüde su tüketmenizi tavsiye ederim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar