Ramazan Bayramında Beslenme

Yazar Sümeyra CandanDiyetisyen • 20 Nisan 2021 • Yorumlar:

Mübarek Ramazan ayının sona ermesiyle değişen beslenme alışkanlığımız yeniden eski düzenine dönmeye başlıyor. Bu yıl da Ramazan ayının bahar mevsimine denk gelmesi dolayısıyla uzun saaatler süren açlık ve susuzluk yaşandı. Bu da kişilerde fazlasıyla sıvı kaybına, yağ artışına ve dolayısıyla da metabolizmanın yavaşlamasına sebep oluyor. Eski beslenme düzenine geçişte Ramazan Bayramı bir başlangıç kabul edilebilir. Zira orucun son bulduğu bayramın ilk günleri beslenme düzeninde yapılan hatalar size sağlık sorunu olarak geri dönebiliyor .Tüm bu sıkıntıları yaşamamak için aşağıda verdiğimiz sağlıklı tüyolara kulak veriniz.

1.Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı yapın

Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları şölene dönüşüyor. Bayram sabahını börek, kek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan klasik Türk kahvaltısı şeklinde yapmanız uzun süredir yavaşlamış olan metabolizmanızı canlanmasına yardımcı olacaktır.

 

2. Sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durunuz

 

Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden arttırmak tam bir bocalamaya sebep olacağından bulantı,kusma, ishal gibi tolerasyon bozukluklarına sebebiyet verecektir.

 

3.Gün içinde tükettiğiniz çay ve kahve miktarına dikkat edin

 

Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazlaca tüketilmesi vücutta diüretik etki yapacağından sıvı elektrolit kaybına sebep olacaktır. Bu yüzden günlük çay kahve tüketiminin 2-3 fincanı geçmemesi ve oluşacak kaybın önlenmesi için günlük en az 2.5 litre su tüketilmesi gereklidir.

 

4.Ev baklavası deyip geçmeyin

 

Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmektir. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde hızlı ve ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşlere neden olarak kan şekeriyle ilgili dengesizliklere yol açarak diabet kalp krizleri gibi  kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca vücuda alınan şekerin fazlası yağ olarak depolanacağından gözle görülür bir kilo artışına sebep olacaktır.Bu yüzden ikramlarda tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanınız. İki top sade dondurmada sizin için sağlıklı bir seçenek olacaktır.

 

5. Fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin

Yürüyüş hafif tempolu koşu ve ya yüzme gibi fizksel aktivite yapmanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya çok yardımcı olacaktır.  Asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanarak veya bahçe işleriyle uğraşarak bile fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilirsiniz.


Covid-19 güvenlik önlemleri kapsamında birbirimize olan sevgimizi yakından gösteremesek de sarılıp kucaklaşacağımız nice mutlu sağlıklı bayramlara

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)