Ramazan İçin Beslenme Önerileri

Yazar Arzu ŞenDiyetisyen • 22 Kasım 2019 • Yorumlar:

Sizlerin de bildiği üzere, oruç; normal beslenme düzeninin tamamen değiştiği bir süreçtir. Bizim, olmazsa olmaz dediğimiz üç ana öğün ikiye düşer. Normalde önerdiğimiz 2-3 ara öğün ise, zaman yeterliyse eklenebilir.

Peki bu düzen normale nasıl yaklaştırılabilir veya bu süreç en sağlıklı nasıl tamamlanabilir…?

Hem iftar hem de sahur için, en önemli koşullardan biri; besin çeşitliliğini sağlayabilmektir. Çok yağlı (kızartma, kavurma vb.) ve çok şekerli (şerbetli tatlılar vb.) ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamur işlerinin yoğun tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.

İftarda; ılık bir çorba ile açılış yapılıp 5-10 dk mola verilmeli, sonrasında ana yemeğe geçilmelidir.2-4 köfte büyüklüğü et veya tavuk veya balık, yanı sıra sebze yemeği ve tabi ki pilav veya makarna veya kuru baklagillerin eşlik ettiği bir ana yemek oluşturulabilir . Bol salata, yoğurt, cacık gibi yiyeceklerle de mutlaka desteklenmelidir. Her çeşit için miktarlar, yaklaşık 4-6 yemek kaşığına denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Esmer ekmek tercih edilmelidir.

İftardan sahura kadar, mümkün olursa en az 2 litre su tüketilmelidir.  Sıvı olarak alınabilecek ayran, şekersiz meyve kompostoları, açık çay öğün ve öğün aralarına eklenmelidir.

İftar ile sahur arasına, zaman yeterli ise; 1-2 ara öğün sığdırılmalıdır. Ve bu ara öğünler, süt veya yoğurda ek olarak taze veya kuru meyvelerden oluşabilir. Şerbetli tatlılar tercih edilmemelidir. Tercihimiz sütlü tatlılar olup, İki üç gün de bir tüketilebilir.

İftardan ortalama 1-1,5 saat sonra  sağlanabilir ise, düz yol yürüyüşleri kaliteli olacaktır.

Sahur ; mutlaka ve mutlaka yapılmalıdır. Sahuru atlamak gibi bir durum sağlıksız olacak ve dengeli gidişatınızı bozacaktır. Sahurda, kahvaltılık yiyecekler tercih edilmeli, peynir , yumurta ve süt tüketilmelidir. Çorba ve zeytinyağlı sebze yemekleri de sahur’a eklenebilir. Bu yiyecekler ,ertesi gün daha tok ve zinde tutacaktır.Bilinenin aksine; hamur işi yiyecekler, daha çabuk acıkılmasına sebebiyet verecektir. Sahurdan sonra mümkünse hemen yatılmamalı bir süre sindirim sistemine zaman kazandırılmalıdır.

Yani, sizlerinde anlayacağı gibi işin sırrı ; normalde sağlıklı bulduğumuz , besin çeşitliliği ile sağlanan, azar azar ve  sık sık beslenme yöntemini ramazandaki saat düzenine uyarlayabilmek.

Hepinize hayırlı ve bereketli ramazanlar dilerim.

Saygılarımla…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)