Reflü-Mide Fıtığı Nedir?

Yazar Mehmet Ali YağcıGenel Cerrah • 10 Ekim 2019 • Yorumlar:

Gastroözefagial reflü mide asit içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Mide fıtığı ise midenin yukarıya göğüs kafesine doğru yer değiştirmesidir. Her iki hastalıktada yemek borusu ve mide arasında fonksiyonel kapak çalışmaz ve mide asit içeriği yemek borusuna kaçar.

NASIL BELİRTİ VERİR?

Hazımsızlık, şişkinlik, ağza acı-ekşi su gelmesi, ağız kokusu, mide ve göğüs duvarı yanma, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bazı hastalar kalp krizi geçirdiğini sanabilir. Bazı hastalarda astım gibi solunumsal şikayetler gösterebilir.

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Reflü sosyal hayatı olumsuz etkilemesinin yanısıra, uzun dönemde yemek borusuna kaçan asit içerik kansere neden olabilir. Ayrıca eğer özellikle mide fıtığı varsa; nadiren kanama, delinme ve tıkanıklık gibi hayati tehdit edici durumlara neden olabilir.

NASIL TANI KONULUR?

Reflü esas olarak hastanın şikayetleri ile anlaşılır. Endoskopi, PH monitorizasyonu, manometri gibi yardımcı yöntemler ile tanı doğrulanır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Reflü tedavisinin ilk aşaması diyet, hayat standartı değişikliği, kilo varsa zayıflama ve ömür boyu mide koruyucu ilaçların kullanılmasıdır. Reflü diyeti olarak adlandırabileceğimiz özel kurallar ve beslenme şekillerine uyulması gereklidir.

Genel olarak uyulması gereken kurallar şunlardır:

  • Her insanın duyarlılığı farklı olduğundan, hastanın fark ettiği tetikleyici gıdadan uzak kalması reflü diyeti için önemlidir.
  • Uyku saatinden yaklaşık 3 saat önce küçük lokmalarla beslenin.
  • Uyurken yer çekimi etkisinden faydalanmak için belden yukarısı yüksek olmalıdır. Bunun için eğilebilir özel yataklar kullanılabilir.
  • Her türlü tütün ürünlerini kullanmayı bırakın yada azaltın.  Sakız ve şeker çiğnemekten kaçının.
  • Akşam geç vakitte aperatiflerden kaçının, sıkı giysilerden kaçının.
  • Yağlı veya kızarmış gıdalar, süt, çikolata, kremalı yiyecekler veya çorbalar, fast food gıdalar, turunçgiller ve suları (greyfurt, portakal, ananas, domates), kahve ve diğer, kafeinli meşrubatlar, çay reflünüzü artırır. Bu gıdalardan uzak durun.

AMELİYAT İLE NE YAPILIYOR?

Reflü ameliyatında hastanın karnı büyük kesi ile açılmaz. Laparoskopik yöntem olarak adlandırılan; küçük delikler ve özel aletler ve video kamera yardımı ile yapılan kapalı sistem yöntem kullanılır. Bu yöntemde mide yemek borusu üzerine katlanarak reflü önlenir. Eğer mide fıtığıda varsa mide normal yerine tespitlenir ve tekrar yukarı kaçmasını önlemek için hiatus adı verilen açıklık daraltılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)