Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerine Etkileri

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Renkler insan psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Renkler sadece insan psikolojisini etkilemekle kalmayıp insan vücudunun fizyolojisini de etkiler.

Günümüzde hızla gelişmekte olan ticari faaliyetlerde de renklerin etkisini göz ardı etmemek gerekir. Özellikle de giyim sektörü içerisinde düşünmek gerekirse bir mağazada onlarca kıyafet var iken bunların içinde birkaçının dikkatimizi çekmesinin nedeni vardır. Aynı şekilde genellikle kıyafetimizin üzerimizde nasıl durduğu ile ilgili olarak ilk başta renk anlamında bizde uyandırmış olduğu etki ile onu almaya karar veririz. Kısacası renkler biz müşteriler ile satıcılar arasında deyim yerindeyse köprü vazifesi görürler. Çünkü renkler, ürün alınması aşamasında çok baskın bir kriter olmaktadır. Görselliğin ön planda olduğu çağımızda elbette ki dikkatimizi ilk göze çarpan ürünler çekmiş olacaktır. Doğru renk tercihleri de görselliğin büyük bir kısmını etkilemektedir. Çalışma ortamında da seçeceğimiz renkler çalışanların verimliliklerini etkilemektedir.

Renklerin psikolojik ve fizyolojik etkileri şu şekilde olmaktadır:

Beyaz; saflık ve temizliği anlatmaktadır. Huzur ve güven vermekle birlikte düşünce gücünü de arttırmaktadır. Bu rengi seven kişilerin soğukkanlı ve uzlaşmacı yapıya sahip oldukları da görülmüştür.

Sarı; çarpıcılık ve canlılığı temsil eder. İnsana sevinç ve coşku vermektedir. Sarı rengi seven kişiler ilgi çekmekten ve herşeyin kendi kontrolleri altında olmasından hoşlanırlar. Bu rengi seven kişiler özgür olmayı ve bağımsız olmayı sevmektedirler.

Yeşil; iç açıcı ve güven veren bir renktir. Kendine güven ve bağımsızlığı da anlatır. Sakinleştirici ve sinir sistemini yatıştıran bir etkisi de vardır.

  Turuncu; sosyalliği çağrıştırmaktadır. Dikkat çeken bir renktir.Cesaret ve güven vermektedir. Bu rengi seven kişiler neşeli, hareketli ve sosyaldirler.

   Mavi; bu rengin en belirgin özelliği rahatlatıcı etkiye sahip olmasıdır. Bu rengi seven insanlar genellikle sakin, güvenilir ve barışçıldırlar. Aile ve arkadaşlıklara önem veren kişilerin de mavi rengi sevdiği görülmüştür.

   Kırmızı; dikkat çekici ve iştah açıcı bir renktir. Tansiyonu yükseltir ve kan akışını hızlandırmaktadır. Uyku kaçırıcı etkilere de sebep olmaktadır. Bu rengi seven kişiler güç ve iktidara düşkün bir yapıya sahiptirler. Aktif, girişimci ve atılgan bireylerdir. Liderlik özellikleri de görülmektedir.

   Siyah; gücü, soyluluğu, ağırbaşlılığı, hırsı ve tutkuyu ifade eden bir renktir. Karamsarlığı arttırabilmektedir ve konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır. Bu rengi seven kişiler özgüveni yüksek, kararlı ve azimli kişilerdir.

   Kahverengi; sadelik ve dostluğu anlatan bir renktir. Bu rengi seven kişiler sakinlik ve sadelikten hoşlanmakta aynı zamanda bu kişilerin hassas ve duygusal bir yapıya sahip oldukları da görülmüştür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)