Revizyon Burun Estetiği

Yazar Özgür GültenKulak Burun Boğaz Doktoru • 10 Kasım 2019 • Yorumlar:

Bir veya fazla burun ameliyatı olmuş hastaların, operasyon sonrası istedikleri burun şekline sahip olamamaları veya travma sonucu burun şekillerinin bozulması nedeniyle yapılan cerrahi işleme “Revizyon Burun Estetiği” denir. Revizyon burun estetiği ameliyatı ile hastanın nefes alma güçlüğü ve burun şekil bozukluğu düzeltilmektedir.

Cerrahi İşlem Öncesi Görüşme

Operasyon öncesi hastanın cerrahı ile yapacağı görüşmede burnuna dair şikayetleri ve operasyon sonrası beklentileri değerlendirilmektedir.

Hastanın burnunda oluşmuş olan şekil bozukluğu tam olarak tespit edilmektedir. (Eğrilik, şişlik, kırık, burun ucu düşmesi, asimetri problemleri vb.)

Tespit edilen problem/problemlerin sebepleri hakkında bilgi verilerek, çözüm hususları ve operasyona ilişkin kullanılacak yöntemler anlatılmaktadır.

Operasyon öncesi hastanın nefes almasına ilişkin durum burun endoskopisi ile detaylı bir şekilde değerlendirilmekte ve gereğinde burun-sinüs filmi çekilmektedir. Bu işlemlerle diğer problemlerde detaylı bir şekilde tespit edilmektedir. Operasyon esnasında tespit edilen bu gibi (sinüzit, geniz veya burun eti, yapışıklık vb.) problemler varsa düzeltilmekte ve hastanın beklentileri doğrultusunda işlem sonlandırılmaktadır. Bu işlemler hastaya bildirildikten sonra hasta uygun gördüğü takdirde operasyon için gün verilmekte ve ameliyat gününü beklediği süre zarfında nasıl hareket edeceği belirtilmektedir.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Zamanı

Revizyon Burun Estetiği ameliyatlarında eğer hastaya ufak müdahalelerde bulunulacak ise önceki ameliyatından 6 ay sonra, büyük müdahalelerde bulunulması halinde ise bir önceki ameliyatından yaklaşık 1 yıl sonra müdahale edilmektedir.

Ameliyat Zamanına Hazırlık

Ameliyattan 5-7 gün önce aspirin vb. ilaçların kullanımı kesilmelidir. (Hastanın sürekli kullandığı ilaç olması halinde bu ilacın alınıp alınmayacağı konusunda doktoruna başvurmalıdır.)

Ameliyat öncesi;

  • Sigara kullanımına bir süre ara verilmelidir.

  • Makyaj vb. yapılmaması ve rahat kıyafet giyilmesi gerekmektedir.

  • Operasyondan 6-8 saat öncesine kadar hiçbir şey içilmemeli ve yenilmemelidir.

  • Ameliyattan önce belirtilen saatte operasyonun yapılacağı hastanede olunmalıdır.





 

Operasyon Yöntemi

 

Hastanın önceki burun estetiği ameliyatı/ameliyatlarının ve burun yapısının şekline bağlı olarak açık teknik veya kapalı teknik (burunda ameliyat izi olmaz) uygulanmaktadır.

 

Revizyon Burun Estetiğinin amacı, hastanın burnunu hastanın yüzü ile orantılı ve rahat nefes alabilecek hale getirmektir. Bu operasyonla hastanın burnunun kemik, kıkırdak ve yumuşak dokusuna yeniden şekil verilmektedir. Ayrıca operasyonla burun ucunda ki düşme, yükseklik kaybı, burun kemerinin dışa doğru çıkıntılı olması veya çukurluğu ile burundaki yamukluk düzeltilerek burnun ideal görünüm kazanması sağlanmaktadır. 

 

Eğer hastanın burnunda nefes almasını etkileyen geniz eti, burun eti, yapışıklık vb. problemler varsa operasyon esnasında bunlara da müdahale edilmekte ve sorun giderilmektedir. Operasyondan sonra hastanın burnuna özel bant yapıştırılarak 6-7 gün kalacak şekilde plastik atel veya alçı yerleştirilmekte ve gereğinde burun içinde 2-3 gün kalacak şekilde tampon konulmaktadır. Operasyon genel anestezi altında uygulanmakta ve  3-4 saat sürmektedir.

 

İyileşme Süreci

 

Hasta yapılan operasyona bağlı olarak aynı gün veya bir gün sonra taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında yüzde şişlik, morluk ve ağrı, önceki ameliyatlara göre çok daha az olmaktadır. 

Operasyon sonrası ilk gün hastanın ağrı kesici ve yüze soğuk uygulama yapılarak rahatlaması sağlanmaktadır. Hasta operasyon sonrası bir hafta dinlenmeli ve başının yüksekte olmasına dikkat etmelidir. Başın yüksekte olması şişliklerin hızlı bir şekilde inmesi için önemlidir.

 

Ameliyattan 2-3 gün sonra delikli silikon splint kullanılmışsa alınmakta ve burun üzerinde plastik atel varsa ıslatmadan ılık duş alınabilmektedir. Ameliyattan 2-3 gün sonraki dönem şişlik ve morluğun en fazla olduğu dönemdir. Şişlikler ve morluklar kişinin cilt yapısına ve uygulanan tekniğe bağlı olarak değişiklik göstermekte ve 7-10 gün içinde hızla geçmektedir.

 

Ameliyattan bir hafta sonra burun üzerindeki plastik atel ve yapıştırılmış olan bantlar alınmakta ve yapıştırılan ten rengi yeni bantla burnun bir hafta daha bantlanarak ödemin tamamına yakınının giderilmesi sağlanmaktadır.

 

Hasta ameliyattan yaklaşık 7-8 gün sonra işinin başına dönebilmektedir. Burun son şeklini ameliyattan sonra en erken 6 ay en geç 1 yıl gibi bir süre zarfında almaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Özgür Gülten

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al