Revizyon Cerrahisi

Yazar Samet YardımcıGenel Cerrah • 23 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Hangi tip obezite ameliyatı uygulanılırsa uygulansın düşük oranlarda (%5-15) yetersiz kilo verimi veya tekrar kilo alma riski mevcuttur. Birinci obezite ameliyatı sonrası tekrar kilo alan grupta ikinci obezite ameliyatı uygulanabilir ve buna revizyon ameliyatları adı verilir.

Bu durumun birkaç sebebi olabilir. İlk ameliyat yetersiz teknik ile yapılmış ve yeteri kadar iştah azalması sağlanmamış olabilir. Diğer bir sebep, hasta aşırı şekerli ve yüksek kalorili gıdalarla besleniyor olabilir. Bazen özellikle tüp mide ameliyatından sonra midenin ortasında belli belirsiz bir darlık gelişir ve bu darlığın üst tarafındaki mide yıllar içinde yavaş yavaş büyüyerek hastanın daha çok yemek yemesine neden olabilir. Revizyon ameliyatına karar vermeden önce tekrar kilo almanın veya yetersiz kilo vermenin nedenleri ortaya konulmalı ve tedavi ona göre planlanmalıdır.

Revizyon cerrahisi ameliyatları oldukça özellikli olan ve ciddi tecrübe ve beceri gerektiren ameliyatlardır. İşlemi yapacak hekimin ve hastanenin mutlaka aşağıdaki özelliklerin tamamını taşıması gereklidir.

  • Cerrahın her türlü obezite cerrahisi ameliyatını yapabiliyor olması ve revizyon ameliyatları konusunda da tecrübesinin olması gerekir.
  • Cerrahın endoskopik müdahaleler konusunda tecrübe sahibi olması ve hastanenin tam donanımlı bir endoskopi ünitesinin olması gerekir.
  • Ameliyatın yapılacağı hastanenin ileri seviye yoğun bakıma sahip olması gerekir.
  • Ameliyatın yapılacağı hastanede kardioloji, endokrinoloji, göğüs hastalıkları, psikiatri ve yoğun bakım hekimlerinin olması yani tam teşekküllü olması gereklidir.

    Aksine bunlar obezitenin neden olduğu hastalıklardır ve obeziteyi tedavi ettiğimizde büyük oranda iyileşecek hastalıklardır. Bu nedenle asıl bu hastalıkları olan hastaların ameliyat olması gereklidir.

    Hayır revizyon ameliyatları da birinci obezite ameliyatları gibi kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılabilir. Muhtemelen ilk ameliyatta kullanılan yerlerden tekrar giriş sağlanacaktır. Yani yeni bir iz oluşmayacaktır.

    Revizyon cerrahisi sonrası normal hayata dönüş ilk ameliyatla çok benzerdir. Her şey yolunda giderse, hastanede 3-4 gün yattıktan sonra taburcu olunur ve 7-10 gün içinde normal hayata dönülür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Samet Yardımcı Metabolik Cerrahi, Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)