Revizyon Cerrahisi

Yazar Burak UğraşGenel Cerrah • 15 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Revizyon cerrahisi dediğimiz durum kilo fazlalığı yada metabolik nedenlerle ameliyat geçirmiş hastalarda ameliyat sonrası başarılı sonuca ulaşılamaması, ek hastalıkların tekrar ortaya çıkması, tekrar kilo alımı yaşanması durumunda yapılabilen ikincil ilave yada düzeltici ameliyatlardır. Bu ameliyatların yapılmasından önce hastaların neden tekrar eski rahatsızlıklarının ortaya çıktığının anlaşılması önemlidir. Bu hastalıklarının çoğunun tekrar ortaya çıkmasının nedeni ameliyat sonrası hastaların gerekli şartlara uyum göstermemesidir. Bu durumda hastalar ikincil ameliyatlarda da başarısız olabilir. Bu yönden davranış terapistleri-psikiyatr desteği alınabilir. Bu sıkıntıların olmadığı hastalarda da karar verirken en önemli konu önceki yapılan ameliyatın detaylı değerlendirilmesidie. Bu amaçla hastalara endoskopi, tomografi, ilaçlı grafiler çekilerek mide-barsak sisteminin anatomisi anlaşılmaya çalışılır. Yapılan ameliyatlar için standart bir ameliyat şekli belirlemek doğru değildir. Bazen ameliyat sırasında bu konuda tecrübeli hekimlerce o anki duruma göre, hasta için neyin en sağlıklısının olacağına karar vermesini beklemek gerekir. Bu revizyon ameliyatlarının bir ya da iki seansta yapılması uygun olabilir. Amaç öncelikle hastanın güvenliği olmalıdır. 

Mide kelepçesi revizyonları:
Gastrik band dediğimiz kelepçe yöntemi bariatrik cerrahide 90'lı yıllarda uygulanmakta olan bir ameliyattı. İçeriye yerleştirilen yabancı cisim nedeniyle reaksiyonlar ve yapışıklıklar sık rastlanmaktadır.  Burada ameliyatın başlangıcında ilk önce band çıkartılmalı ve yapılan değerlendirmeye göre ameliyatın devamına karar verilmelidir. Eğer yeterince güvenli bulunmuyorsa önce hastanın iyileşmesi beklenmeli, ikinci basamak ameliyat 3-6 ay sonra yapılmalıdır. Kendi hasta grubumda aynı seansta tüm hastalarımızda sleeve gastrektomi yapılsa da hastalara mutlaka ikinci seansta gerekebileceği bilgisi verilmelidir.

Sleeve gastrektomi revizyonları:
Sleeve gastrektomi ameliyatı her ne kadar başarılı bir ameliyat olsa da zaman zaman ameliyat sonrası tekrar kilo alımı, ek hastalıkların tekrar ortaya çıkması, hastalarda uzun zaman sonra bile beslenme problemleri yada mide de katlantıların oluşması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Tecrübeli ve bu konuları yakın takip ve tedavi eden hekimlerin ameliyatları sonrası bu sorunlar daha az görülmektedir. Eğer hasta tekrar kilo almış, ek hastalıklar ortaya çıkmışsa endoskopi, tomografi ve pasaj grafileri görülmelidir. İlk ameliyatta yetersiz bir çıkartma yapılmış ise ve ameliyat sırasında da midenin kubbe kısmının yetersiz alındığı anlaşılırsa hastalar re-sleeve dediğimiz tüp midenin tekrar düzenlenmesi ile bile fayda sağlanabilmektedir.

Gastrik bypass revizyonları:
Gastrik bypass ameliyatı ileri laparoskopi konusunda tecrübe gerektiren ameliyatlardır. Hastanın yine iyice değerlendirilmesi gerekir. Burada normal anatomiye döndürülerek sleeve gastrektomi yapılması ve gereğinde yine transit bipartisyon yada SADI-S gibi ameliyatlara dönüşüm sağlanabilir.Eğer bypass bacaklarının mesafelerinde sorun varsa bu mesafelerde değiştirilerek tekrar bypass yapılabilir. Ameliyat sırasında karın içerideki önceki ameliyatın etkilerine göre karar verilerek önce normal anatomiye dönüş, sonrasında ikinci bir ameliyat gerekliliği durumuna göre transit bipartisyon ya da SADI-S planlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Burak Uğraş

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al