Rinoplasti (Burun Estetiği)

Açık teknik rinoplasti burun estetiği ameliyatlarında burun alt kısmında kolumella denilen yerden kesi yapılarak burun derisi kaldırılır ve cilt altından daha iyi bir görüş sağlayarak burun ameliyatı yapılır. Kapalı teknikte ise burun içi septum mukozasına kesi yapılarak burun içinden girilir. Yani her iki teknikte de mutlaka bistüri ile bir kesi yapılır ve burun içine girilir.

Burun estetiği ameliyatları ayrıca major ( büyük ) ve minor ( küçük) olmak üzere de iki şekilde yapılır. Tüm prosedürlerin uygulandığı humpf yani burun sırtı kemer çıkıntısı ve tipplasti dediğimiz burun ucu bozukluklarının birlikte yapıldığı ameliyatlardır. Minor rinoplasti ise sadece burun ucu düzeltilmesinin yapıldığı tipplasti ameliyatıdır. Bu ameliyatlar genel anestezi yani tam uyuma halinin sağlanması ve lokal anestezi yani sadece burunu uyuşturup sedasyon dediğimiz damardan rahatlatıcı, sakinleştirici ilaçlar verilerek yapılır. Ameliyatlar genellikle burun tipine göre1-3 saat arasında sürer. Ameliyat sonrası 1 hafta kadar burun sırtı tespit splinti çıkarılır.

Burun kemik şekillenmesi ise mikro düzeyde modelling, remodelling osteoclast ve osteoblastik kemik hücreleri faaliyeti ise yaklaşık 3 yıl sürer. Ancak bu biokimyasal iyileşmeler mikro düzeydedir o yüzden 1 yıldan sonra artık herhangi bir değişiklik göstermez. Burun tam şeklini birinci yılın sonunda alır. Rinoplasti ameliyatı yapılacak hastada eğer burun içişnde kemik fazlalığı veya burun kıkırdak eğriliği varsa aynı anda iki nameliyat birlikte yapılır. Bu tarz ameliyatlara SEPTORİNOPLASTİ operasyonları diyoruz.

Burun estetik ameliyatı ihtiyacı genellikle burun şekil bozukluğunun kişiler üzerinde oluşturduğu rahatsızlık hissidir. Burun için tanımlanmış yaklaşık 8 tip şekil bozukluğu vardır. Bazı kişilik yorumcuları bunların insanın karakteri için belirleyici olduğunu söyler. Bu konuda bilimsel makaleler de vardır ancak bizim konumuz bu değildir. Burun şekillerinden bizim de bozuk olduğunu kabul edip ameliyatın hem nefes almaya hem de kişinin psikolojisine fayda sağlayacak 8 tipi şunlardır: 1. Kemerli burun; Burun sırtındaki kemer, yan profilden çok belirgindir. Bu burun tipine sahip olanlar genelde yan profilden resim çektirmezler hatta yandan görünmek bile istemezler bu da onlarda ciddi psikolojik sorunları başlatabilir. Bu tarz burunların ameliyatında, kemer piezo ultrasonik kemik kesici rinoplasti cihazı ile kesilerek herhangi bir kanama olmadan çıkarılır. Oluşan açık tavan ise burun tabanları kırılarak yani lateral osteotomiler yine piezo burun cihazı ile yapılar daraltılır ve burun çatısı daha alt seviyede oluşturulur. Bu yeni burun piramidi kemersiz düz veya içe kavislidir. Daha küçük bir burun yapısı elde edilir.

          İkinci burun tipi kanca tarzı burundur: bu burun tipinde burun ucu sivri ve düşüktür, tıpkı bir kancaya benzer. Bu tarz burunlarda ciddi nefes darlığı sorunları oluşabilir. Burun ucunun rinoplasti ameliyatı ile kaldırılması daha iyi bir burun hava yolu açcağından. nefes almakta ciddi düzelmeler görülür. Eğer burunda hafif kemer varsa yine piezo rinoplasti cihazı ile kesilerek ortadan kaldırılır. Eğer kemer yoksa bu hastalarda sadece tipplasti burun ameliyatı yapılması yeterli olur. Dolayısı ile bu tarz ameliyatlardan sonra burun dış tespit materyalleri yani burun sırtı alçıları- artık kullanılmıyor, silikon nazal tespit veya termal nazal splintler kullanılmaz.

         Üçüncü burun tipi ise eğri burun tipidir. Bu eğrilik burunarka kemşk kısmı yani burun kökünden kaynak alabilir. Bu tarz eğrilikler ciddi şekil bozuklukları ve nefes darlıkları yapbilir. Burun piramidinin piezo rinoplasti ultrasonik cihazı ,ile kesilerek tamamen serbestleştirilir ve çetı yeniden kurulur. Eğrilik burun kıkırdak kısmında yani ön kısmından kaynaklanabilir.Bu tarz burunlarda ise ana burun kıkırdağının anaktar nokta dediğimiz kıkırdak kemik birleşim yerinden düzeltilmesi şarttır. Aksi halde eğrilik ilk aylarda düzelmiş gibi görülse de sonradan yine eski şeklini almaya başlayabilir. O takdirde yeni bir düzeltici amaliyatla söylediğimiz noktadan yapılarak düzeltme sağlanacaktır. 

         Dördüncü burun tipi ise semer burnu yani saddle nose burnudur: Bu burun tipinde de kemik ve kıkırdak sırtlarda çöküklük olabilir. Bu ameliyatlarda mutlaka burun içinden bazen de yeterli olmazsa kulak veya kaburgalardan kıkırdak greftler alarak çökük alanlar doldurulmalıdır. 

         Beşinci burun tipi uzun burun tipidir. Burun için altın oran doğada her yerde bulunan altın orandır. Uzun burun tipinde bu oranın çok üzerinde 2 ye yaklaşan oranlar vardır. Bu tarz burunlarda içerde kıkırdak eğrilikleri ve ve kemik fazlalıkları da görmekteyiz. Bu tarz burunların kısaltılması ve burun içindeki kemik fazlalıklarının alınması, kıkırdak eğriliklerinin düzeltilmesi hem şekil bozukluğunu düzeltir hem de nefes almayı kolaylaştırır. 

        Altıncı burun tarzı Nubyan burnudur. Oldukça geniş burun kanatlarına ve düşük burun ucuna sahip bu burun tipinde, burun ucu küçük ve genelde kısadır. Daha çok zenci ırkta rastlanılan bu burun tipinde daha çok burun ucu ve kanatlarına müdehale edilerek tipplasti operasyonu yapmaktayız.

        Yedinci burun tipi Dalgalı burundur. Burun sırtından ucuna kadar adeta s harfi çizercesine bir dalgalanma mevcuttur. Bu tarz burunlarda burun içinde de aynı dalgalı yapı ana burun kıkırdağında da vardır. 

       Sekizinci burun tipi Romalı burnu: Roma imparatoru Sezar'ın burun tipinden esin alan bu şekil bozukluğu hem  burun kemeri hem de kısa ve hafif eğri burun özellikleri taşır. 

       Bu bozuk patalojik burun tipleri major ve minor-tipplasti burun ameliyatları ile düzeltilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)