Rinoplasti (Estetik Burun Ameliyatı)

Burun yüzün merkezinde olmasıyla en dikkat çeken ve güzellik değerini belirleyen yapıdır. Bir insanla karşılaştığımız zaman gözlerden sonra burun en çok bakılan bölgedir. Burunlar kişinin aileden gelme özelliklerini yansıtmakla birlikte zaman içinde özellikle beyaz ırk için ‘’güzel burun’’ normları oluşmuştur. Medya ve toplum bunları o kadar benimsemiştir ki artık diğer ırklara mensup kişiler (siyahi, Asya, Ortadoğu, Akdeniz, Hispanik) de artık ‘’beyaz’’ ırkın burnuna benzer burun istemektedirler. Ancak doğrusu şudur ki herkesin yüzüne doğal bir şekilde yakışacak burun farklıdır. Belli kalıplar içinde doğallık hedef olmalıdır. Başka birisinin burnunun şeklini kendi yüzü için istemek gerçekçi veya sağlıklı değildir.

Toplumuzda estetik burun ameliyatı yani burnun şeklinin ve boyutunun değiştirilmesi en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Ameliyattan önce doktorun hastayı hem estetik hem de nefes alma işlevi açısından değerlendirmesi gerekir. Çoğu zaman kişilerde nefes alma sorunları da vardır. Eğer bunlar önceden değerlendirilmezse ve gerekli önlemler alınmazsa ameliyat sonrasında ortaya çıkabilir veya artabilir. Estetik ameliyat sırasında nefes almayı daha iyi yapacak cerrahi girişimler de yapılabilir.

Plastik cerrah ameliyat öncesi burnun yüze uyumunu, hastasının ne istediğini ve ameliyatta hangi işlemlerin yapılacağını değerlendirir. Ameliyat genel anestezi altında cerrahın tercihine göre ‘’açık’’ veya ‘’kapalı’’ teknikle yapılır. Açık teknikte burun cildinin üst dudağa birleştiği yerde küçük bir kesi ile buruna ulaşılır. Kapalı teknikte ise kesiler burunun içinden yapılır. Açık teknik daha zor burunlarda ve kapsamlı ameliyat gerektiğinde kullanılır. Artık dünyada %90 oranında açık teknik kullanılmaktadır. İhtiyaca göre cerrah burundaki kemerleri alır, burun daraltılır, ucu kaldırılır ve orta hatta düzgün biçimde oturması sağlanır. Gerektiğinde burnun içine, kulak veya kaburgadan alınan kıkırdaklarla takviye yapılır.

Ameliyat sonrası dönemde 1 hafta silikon tamponlar burnun içinde kalır. Hastaların eskiden korkulu rüyası olana gaz tamponlardan vazgeçilmiştir ve tamponlar çıkarken hiç acı duyulmaz. Hastalar 1 hafta içinde normal yaşamlarına geri dönerler. 

 

Burun ameliyatı ülkemizde oldukça yaygın ve sık yapılan bir ameliyat olmakla birlikte çok teknik ve deneyim gerektiren bir ameliyattır. İlk ameliyat başarılı olmadığında hataların tedavisi oldukça zordur. Bu nedenle ameliyatın doğru ellerde yapılması gerekmektedir. Ameliyat kararında ve uygulanmasında hasta ile plastik cerrahın birbirini çok iyi anlaması ve gerçekçi bir şekilde yüze yakışan ‘’doğal bir burun’’ şeklinin hedef alınması hasta memnuniyeti ve doktorun başarısının temelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tahsin Oğuz Acartürk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Tahsin Oğuz Acartürk

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al