Makaleler 08/01/2026

Onur Ergün Kulak Burun Boğaz
Onur Ergün
Kulak Burun Boğaz

Rinoplasti nedir?

Rinoplasti burnun yeniden şekillendirilmesidir. Sadece burnun orta perdesine müdahale ettiğimiz septoplastiden farklı olarak rinoplastide burnun dışarıdan görünen yapılarına yapılan müdahaleler söz konusudur. Rinoplasti cerrahisinde burun kemikleri, kıkırdakları ve yumuşak dokusu şekillendirilir. Cerrahisiz olarak burun dolgusu ile uygun hastalarda burun şeklinde bir miktar değişim elde edilebilir. Bu işleme de “sıvı rinoplasti” adı verilmektedir.

Rinoplasti’nin amacı nedir?

“En kısa ifadeyle ben rinoplasti’nde güzel olduğu kadar fonksiyonel bir burun elde etmeyi amaçlarım.”
Önce fonksiyondan başlayalım… Rinoplasti ile burun tıkanıklığı varsa giderilmeli ve sağlıklı nefes alabilen bir burun elde edilmelidir. Söylemesi kolay ama ulaşması güç olan bu hedef için hastadaki anatomiye göre çok çeşitli cerrahi tekniklerden uygun olanların seçilmesi ve başarıyla uygulanması gereklidir. Simetrik, hava kanalları yeterli açıklıkta, burun içindeki yapıların birbirleriyle temas etmediği, mukozal örtüsü zarar görmemiş bir burun büyük olasılıkla fonksiyonel açıdan tatmin edecektir.
Güzellik ise çok daha subjektif bir konudur. Hedeflediğim sonuç simetrik, hastanın istekleri ve yüzünün genel yapısı ile uyumlu ve doğal bir burundur. Elbette fonksiyonu korurken estetik bir sonuç alabilmek için de onlarca cerrahi teknik arasından duruma göre seçim yapılabilmeli ve gerekli doğaçlamalarla beraber uygulanmalıdır.
İyi sonuçlanan bir rinoplasti’de hastayı tanıyanlar değişimi hemen farkedebilmelidir; ancak tanımayan bir kişi baktığında sadece güzel burunlu bir insan görmelidir.

Kimlere yapılır?

18 yaşını geçmiş, kendi görünümü hakkında sağlıklı beklentileri olan ve burun şeklinden makul gerekçelerle rahatsız olan kişiler rinoplasti için uygun adaylardır. Reşit olmayan kişilerde erişkin yüz gelişimi tamamlanmışsa aile onayı ile ameliyat da yapılabilmektedir. Ayrıca burun tıkanıklığı nedeniyle burun içinin düzeltilmesi planlanan bir hastanın estetik isteği de varsa iki işlemin aynı ameliyatta gerçekleştirilmesi çok daha uygundur.

Rinoplasti öncesi hazırlık ve sonraki süreç nasıl işler?

Öncelikle hastanın burnu ile ilgili şikayetlerini dinliyorum, beklentilerini öğrenmeye çalışıyorum ve daha önce burna yapılmış tedavileri/cerrahileri soruyorum. Ardından fiberoptik inceleme de dahil KBB muayenesini yapıyorum. Gerekirse bilgisayarlı tomografi ile burun ve sinüsleri değerlendiriyorum. Ameliyat öncesinde tedavi edilmesi gereken sinüzit, alerji ve polip gibi durumlar saptandıysa elbette tedavilerini yapıyorum.
Hazırlık sırasında rinoplasti yapacağım hastaların sabit durma ve gülüş sırasında fotoğraflarını çekiyorum ve yüzlerinin 180 derecelik videosunu kaydediyorum. Bunlar hem hasta ile beraber yürütülen planlamada hem de ameliyat sonuçlarının değerlendirilmesinde olmazsa olmaz. Hasta hekim iletişiminde aynı dili konuşmak için faydalı olduğunu düşündüğüm bir uygulama da hastanın beğendiği ve beğenmediği burun örneklerini beraber incelemektir. Bu sayede beklentileri anladıktan sonra hastaya ameliyatta yapmayı planladıklarımı ve iyileşme sürecinde onu bekleyenleri de detaylıca anlatıyorum.
Kemik çatıyı şekillendirebilmek için kemik kesileri yapıldığı için her ne kadar ultrasonik osteotomi cihazlarıyla oldukça azalmış olsa da ameliyat sonrası bir miktar şişlik ve morluk kaçınılmaz. Ama bunlar 2-3. günden sonra hızla azalarak birinci hafta itibarıyla büyük oranda düzelmiş oluyor. Şişlikler burun içinde de olacağı için ameliyatta burun içine silikon tamponlar ve hava kanalları olan tamponlar yerleştirip onları 3-4 gün sonraki kontrolde alıyorum. Bu ince tamponlar alınırken hastalar hiç zorlanmıyor. Burun sırtındaki plastik ateli de ameliyattan bir hafta sonra alıyorum. Tabii bu atel alınınca tüm sürecin bittiği düşünülmemeli.
“Rinoplasti zor bir ameliyattır. Bu duruma saygı göstermek gerekir.”
6 hafta boyunca darbe almamak, ağır gözlük kullanmamak, ağır spor yapmamak, güneşten korunmak, burun içini sık sık yıkamak, yağlı damla damlatmak ve tabii doktor kontrollerine gelmek gerekir. Yıkanma 2. günden itibaren serbesttir. Yeme-içmede ise bir kısıtlamamız yok.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.