Rinoplasti

Yazar Mahmut UzutKulak Burun Boğaz Doktoru • 24 Kasım 2020 • Yorumlar:

Burun, insan vücudunda koku alma, soluma ve soluduğumuz havanın ısısını ve nemini ayarlamada önemli bir organdır. Bunun yanında yüzün tam ortasındaki konumu itibariyle yüzün estetik açıdan en önemli organıdır diyebiliriz. Burnun işlevselliğinde ve/veya görüntüsündeki olumsuz değişimler insanı hem fizyolojik açıdan hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilemektedir. Septorinoplasti (burnun fonksiyonel ve estetik cerrahisi) ameliyatı bu problemleri ortadan kaldırmak için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahide hem burnun fonksiyonlarını yerine getirmesi hem de estetik olarak yüz güzelliğine katkıda bulunması hedeflenir.

Burun estetik ameliyatı için başvuran hastaların büyük çoğunluğunda fonksiyonel bir problem de mevcuttur. Bu problemlerin en başında burundan rahat nefes alamamak gelmektedir. Bu hastaların burun yapıları incelendiğinde burun içerisindeki yapılarda nefes almayı zorlaştıran bozuklukların yanında burnun dış görüntüsünde burnun bir tarafa doğru yan durması, burun ucu düşüklüğü, burun sırtında kemik veya kıkırdak yapıda çıkıntı olması burun aşırı büyüklüğü, burun sırtında çöküklük vb. problemler olduğu gözlenmektedir. Burun yapısı bu şekilde problemli olan hastaların fonksiyonel açıdan tam verim elde edilebilmesi için eş zamanlı estetik ameliyatı olmaları gerektiğini düşünmekteyim.

Tamponlar çıkarılırken çok acı olur mu?

Kullandığımız tampon silikon, yumuşak, küçük, alınınca ağrı yapmayan tamponlardır. Bu tamponların ortalarında delik olduğu için hastalar operasyon sonrası tampon varken de burundan nefes alabilirler. Operasyondan 3 sonra tamponlar acısız bir şekilde alınır.

Ne zaman günlük aktivitelere dönebilirim?

Ameliyat sonrası bir gün yatak istirahati gerekecektir. Ameliyatın ikinci gününde saatte 5-10 dakika hafif yürüyüşler yapmanız önerilir. Üçüncü günden sonra ev içi günlük aktivitelerinize başlayabilirsiniz. Yedinci günden sonra çok ağır bir işiniz yok ise iş hayatına dönebilirsiniz. ağır fiziksel aktiviteler için ise 3 ay sabretmelisiniz.

Rinoplastiyi hangi yöntemle yapıyorsunuz?

Ameliyatta genellikle açık teknik kullanılmaktadır. Açık teknik sayesinde tam görüş sağlayarak operasyonda buruna tam hakimiyet sağlayıp istenilen bütün müdahaleleri yapma imkanı bulunmaktadır. Burun alt kısmında olan 2-3 milimlik kesi yerinin 2-3 ay sonra tamamen kaybolduğu ve hiç fark edilmediği görünmektedir.

Rinoplasti operasyonu kaç saat sürer?

Ameliyat süresi kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 2-3 saat süren bir operasyondur. Fakat travmatik burunlarda bu süre 3-4 saate kadar uzayabilmektedir.

Ameliyat olmaya karar verdim. Ne yapmalıyım?

Ameliyat öncesi burnunuzun içi ve dışı, detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yüzünüzün 8 değişik açıdan fotoğrafı çekilir, bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır.

Rinoplasti ameliyatında yaş sınırı var mıdır?

Bu ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir. Ancak rinoplastide sadece fizyolojik yaş değil psikolojik yaşta önemlidir. Kişi, rinoplasti gibi burunda ve yüzde kalıcı bir değişiklik oluşturan kararı verebilecek ve sorumluluğunu üstlenebilecek psikolojik erginliğe de ulaşmış olmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)