Rinoplasti

Yazar Selim Sermed ErbekKulak Burun Boğaz Doktoru • 30 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Rinoplasti ameliyatı burun dış görünüşünün değiştirilmesi işlemidir. Operasyonun amacı hem doktor hem de rinoplasti adayı için estetik açıdan tatmin edici bir sonuca ulaşmak olduğu kadar doğal bir görünüm elde etmek olmalıdır. Rinoplasti isteğiyle başvuran kişilerin önemli bir kısmında septum deviasyonu da bulunduğundan bu ameliyatların işlevsel iyileştirme sağlaması da doğal bir beklentidir.

Rinoplasti kaç yaşından sonra yapılmalıdır?

Genel olarak 16 yaş ve üzeri uygundur. Ancak ağır bozukluklarr ve travmalar nedeniyle daha erken yaşlarda da bu ameliyat yapılabilir.

Ameliyat öncesi değerlendirme

Rinoplasti cerrahı, başarılı bir sonuç elde edebilmek için detaylı bir hikâye almalı, hastanın sorunlarını ve isteklerini iyi anlamalıdır. Burunu ile ilgili hangi özelliklerin hoşuna gitmediği ve ameliyat sonucunda ne olmasını istediği detaylandırılmalıdır. Görüşme mümkünse iki kez tekrarlanmalı, eğer kişinin beklentileri ile doktorun yapabilecekleri uyuşmuyorsa ameliyattan vazgeçilmelidir. Aksiyete bozukluğu ve depresyon varlığı rinoplasti için kesin bir engel değildir. Ancak ameliyat öncesi tedavi edilmesi uygun olacaktır. Dismorfik kişilik bozukluğu (kişinin kendi vücudundan memnun olmama hali) ise hem hasta hem de cerrah için ameliyat sonrası mutsuzluk nedeni olacağından, bu kişiler ameliyat için uygun değildir.

Fizik muayene, burun dışının gözlem ve elle dokunarak mevcut dış sorunların tespiti ile başlar. Hastaya ayna karşısında saptanan bozukluklar gösterilerek çözüm yolları anlatılmalıdır. Daha sonra burun içi boşluklar endoskopik değerlendirmeyi de içeren detaylı bir şekilde muayene edilir. Burun içinde anatomik anormalliklerin izlendiği durumlar haricinde görüntüleme yöntemleri şart değildir.

Muayene sonrası klasik olarak altı açıdan fotoğraf çekimi yapılmalıdır. Doğru bir fotoğraf pozunda, saç çizgisi, çene, kulaklar çekim çerçevesi içinde yer almalıdır. Fotoğraflar karşıdan, alttan, iki yandan, iki yandan açılı şekilde olmalıdır. Ayrıca gülerken ve özellikle eğri burunlarda yukarıdan pozlar eklenebilir.

Ameliyata hazırlık sürecinde nelere dikkat edilmelidir?

Rinoplasti adayının devamlı kullandığı ilaçların tamamını doktoruyla paylaşması önemlidir. Eğer ilaç ile kontrol altında ise, yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı ameliyata engel durum değildir. Kan sulandırıcı kullanımı varsa, takip eden doktoru ile konsülte edilerek kesilmeli ya da değiştirilmelidir. Sigara kullanımı hem ameliyat için hem de ameliyat sonrası iyileşme süreci için olumsuz bir etkendir. Düzenli sigara içicisini ameliyat etmemek doktorun tercihidir.

Nezle, grip gibi üst solunum yolu iltihaplarında bir hafta süre ile beklenmelidir. Eğer uçuk ya da ağızda aft varsa sönene kadar beklenmelidir. Çünkü bu durumlar direnç düşüklüğünün bir göstergesidir.

Ameliyat öncesi 6-8 saatlik açlık yeterlidir. Ameliyattan önceki akşam duş alınabilir, ameliyathaneye gelirken yüzünde makyaj olmamalıdır.

Ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyattan çıktığında burun üzerinde değişik malzemelerden yapılmış olan sert bir destek plaka olmaktadır. Bununla şişlik ve cilt altında kan toplanmasına karşı önlem alınmaktadır. Uyanma aşamasında hastanın burnuna elini götürmemesine dikkat edilmelidir. Hasta ayılma odasından kendi odasına alındığında baş otuz derece kalkık, sırtüstü olacak şekilde yatırılmalı, yüze buz uygulamasına başlanmalıdır. Günümüzde yüze soğuk uygulama için maske şeklinde jeller de bir alternatiftir. Soğuk uygulamasının 48 saatten sonra etkisi kalmamaktadır.

Ameliyat sonrası 5-7 gün ilaç kullanımı genellikle tercih edilmektedir. İlk günlerde ağrı olması normaldir ve ağrı kesicilere yanıt verir. Ameliyatın ilk günü sulu gıdalar ve çorba tercih edilmeli, çiğneme gerektiren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde alkol ve sigara kullanımının iyileşme üzerine olumsuz etkileri olacağı, komplikasyon riskini artıracağı unutulmamalıdır.

Burun sırtı derisi bandajlamaya bağlı uzun süreli kapalı kalmakta, buna bağlı değişiklikler olmaktadır. Bandaj açıldıktan sonra deri normal görünümüne gelene dek nemlendirici solüsyon ve kremlerle temizlenmelidir.

Ameliyat sonrası üç hafta yüzüstü yatılmamalı, bir ay süre ağır yük taşınmamalı, ağır sporlar yapılmamalıdır. Ancak ameliyattan beş yedi gün sonra doktoruna danışılarak uçak yolculuğu yapılabilir. Her türlü gözlük sekiz on iki hafta süre ile kullanılmamalı, numaralı lens tercih edilmelidir.

Ameliyat sonrası doku iyileşmesi kişiden kişiye değişmekle birlikte altı ile bir yıl arasında sürmektedir. İşlevsel değerlendirme üçüncü ay, estetik değerlendirme altıncı ayda yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Sermed Erbek Kulak Burun Boğaz, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)