Rinoplasti

1.Rinoplasti ameliyatı nedir?

Rinoplasti ameliyatı genellikle estetik burun ameliyatı olarak da adlandırılan burun boyutlarının yüz ile harmonik uyumunun sağlanmasını amaçlayan bir yeniden şekillendirilme ameliyatıdır. Bu operasyon ile burun boyutları yüz boyutları ile uyumlu hale getirilir. Aynı zamanda nefes alma problemlerinin de düzletilmesini mümkün kılar.

2. Rinoplasti ile neleri düzeltebiliriz?

Rinoplasti ameliyatı burnun yüzün diğer bölümleri ile harmonik uyumunun sağlanması yanı sıra burun deliklerinin boyutları, pozisyonu ve burun kökünün genişlik ve yüksekliği de ayarlanabilir. Burun sırtında var olan kemerler alınabileceği gibi semer burun deformitesi de denilen burun sırtı çöküklüğü düzeltilebilir. Genişlemiş ve burnun diğer bölümlerine göre daha düşük olan burun ucu, daraltılıp kaldırılabilir. Burnun asimetrik eğrilikleri düzeltilebilir. Septum eğriliği, nefes alma problemlerine yol açan temel etmenlerden biri olup aynı seansta eğriliğin düzeltilmesi solunum yollarında hava sirkülasyonun normalleşmesine yardım eder.

3. Rinoplasti ameliyatı kimlere yapılabilir?

. Fiziksel olarak sağlıklı ve yüz gelişimini tamamlamış,

- Mevcut problemleri ve elde edilecek sonuçlar hakkında gerçekçi beklentileri olan bireylere.

4. Rinoplasti operasyonu öncesi görüşmelerde neler doktorunuzla konuşmanız gerekenler:

- Cerrahi sonrası hem nefes alma hem de görünümle ile ilgili beklentileriniz,

- Daha önce geçirdiğiniz cerrahiler, 

- Genel sağlık durumunuz, daha önceki sağlık problemleriniz ve halen kullanmakta olduğunuz ilaçlar, sigara kullanımı, bitkisel destek ürünleri.

Bu görüşme sırasında cerrahınız sizi muayenede edecek, fotoğraflarınızı çekecek ve burnunuzun yeniden şekillendirilmesi ile ilgili seçeneklerden bahsedecek ve size bir tedavi planı sunacaktır. Ayrıca sonuçlar ve komplikasyonlar hakkında bilgilendirme yapacaktır. Bu görüşme cerrahınıza sormak istedikleriniz için en iyi zamandır.

 

5. Cerrahi teknik:

Operasyon açık veya kapalı yöntemle yapılabilir. 

6. Rinoplasti operasyonuna ait potansiyel komplikasyonlar:

Rinoplasti operasyonuna karar vermek son derece kişisel bir karardır. Bu nedenle hasta elde edilecek sonuçlar ile potansiyel risk ve komplikasyonları yeterince değerlendirdikten sonra operasyona karar vermelidir.

Rinoplasti operasyonu standart bir ameliyat olmayıp, ileri derecede bireysel bir girişimdir. Bu nedenle bir başkasının burun şekli yerine bireyin kendi yüzüyle uyumlu olacak burun yapısının elde edilmesi esastır. Temelde unutulmaması gereken asıl nokta, operasyonda her ne kadar yüzün denge ve oranlarında simetri amaç olsa da herkesin yüzünün bir miktar asimetrik olduğu ve sonuçların tamamen simetrik olamayabileceğidir. 

7. Operasyon sonrası iyileşme:

Operasyon sonrası burnunuzun iyileşmesini desteklemek amacıyla burun içine splint ve dışına atel uygulamaları yapılır. Bu uygulamalar yapılan cerrahinin niteliğine göre farklı günlerde sonlandırılır.

Erken dönemde oluşabilecek şişlikler bir iki hafta içinde düzelirken burnun yeni şeklinin oturması bir yıla kadar uzayabilir. Operasyon sonrası dönemde iyileşmeyi hızlandırmak için size reçete verilecek ve 3 hafta boyunca burun bölgesine alınacak bir travmadan kesinlikle kaçınmanız 6 ay süreyle de dikkatli olmanız önerilecektir. 

8. Sonuçlar: 

Rinoplasti operasyonun sonuçları kalıcıdır. Erken dönemdeki şişlikler rahatladıktan sonra iyileşmenin tamamlanması bir yıla kadar uzayabilir. Sigara kullanımının kesilmesi iyileşme ve sonuçlar üzerinde olumlu etkilerde bulunur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

A. Özlem Gündeşlioğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

A. Özlem Gündeşlioğlu

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al