ROSI (Round Spermatid Injection) Yöntemi Nedir?

Yazar Tuncay Toprak • 14 Kasım 2023 • Yorumlar:

ROSI, erkek kaynaklı infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan, yıllardır mevcut olan ancak yeni popüler olmuş bir tekniktir. Menide olgun sperm hücresi bulunmayan ya da azospermi tanısı konulmuş kişilere baba olabilme şansı tanıyabilen bu yöntemde, olgun sperm hücresi yerine, yuvarlak spermatid adı verilen, normalde yumurtayı döllemesi mümkün olmayan spermin daha öncül formlarının özel dölleme işlemleri sonrası yumurta içerisine verilmesi ile işlem gerçekleştirilmektedir. Sonrasında elde edilen embriyolar ana rahmine transfer edilerek işlem tamamlanır. Bu yöntem, özellikle azospermi nedeniyle çocuk sahibi olma hayallerinden vazgeçmiş olan çiftlere umut olmuştur. Klasik tüp bebek yöntemine göre başarı şansı düşük olsa da çocuk sahibi olamamış çiftlere ikinci bir şans tanıyabilmektedir..

ROSI tekniğinin klasik tüp bebek tedavisinden ne farkı vardır?

Klasik tüp bebek tekniğinde, meni veya TESE yöntemi ile alınan doku örneğinden olgun sperm hücreleri alınıp bunlar arasında morfolojisi ve hareketi iyi olan sperm hücreleri seçilip yumurta ile döllenmektedir. ROSI yönteminde ise, meni içerisinde veya TESE yöntemi ile elde edilen dokuda olgun sperm hücresi bulunmadığından klasik tüp bebek yöntemi uygulanmayabilir. Bunun yerine TESE yöntemi ile elde edilen dokudan toplanan yuvarlak hücreler, yumurta ile döllenmektedir.

Kimler ROSI tekniğine aday olabilir?

Daha önce yapılan TESE veya mikro TESE işleminde hiç olgun sperm hücresi saptanmamış kişiler ROSI tekniğinden fayda görebilmekte ve baba olma fırsatı yakalayabilmektedir. Ancak burada belirtilmesi önemli olan bir konu şudur; ROSI yönteminde kullanılan öncül sperm hücrelerinin yumurtayı dölleyebilme kabiliyeti olgun sperm hücresine göre daha düşüktür. Bu nedenle ROSI tekniği klasik tüp bebek yöntemine göre embriyo oluşumunda daha düşük şansa sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, bu yöntem maalesef bir mucize değil sadece günümüz teknolojisinde başvurulabilinecek bir alternatiftir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)