Ruhen Boşanma

Yazar Betül Yılmaz EminsoyAile Danışmanı • 16 Kasım 2020 • Yorumlar:

Evlilik yorgunluğu denen yeni bir tanımlama var. İfade yeni fakat temsil ettiği kavram epey eskilere dayanan şiddetli geçimsizliğin "şiddetsiz" hali; şiddetle değil, usul usul geçinememe durumu, bir nevi ruhen boşanma.

Eşler birbirleriyle aynı evi paylaşıyor ama hayatı paylaşmaktan vaz geçiyor, iletişimi kesiyor, sohbet etmedikleri gibi sorunlarını çözmek için de bir çabaya girmiyor; birbirlerine hem duygusal hem ruhsal hem de fiziksel olarak yabancılaşıyorlar.

Çok odalı evler, farklı televizyon ve bilgisayarlar, akıllı telefonlar eşleri birbirinden koparıyor ve yalnızlaştırıyor. Eğer eşler zamanlarının çoğunu ayrı odalarda geçiriyorsa, aynı sofrayı paylaşmıyorsa, akraba ve ortak arkadaşlarla ilişkiler kaybolmuşsa evlilik yorgunluğu için tehlike çanları çalıyor demektir.

Evliliğinizin yorulduğunu hissediyorsanız hemen harekete geçmeniz, aranızdaki iletişimi canlandırmaya çalışmanız gerek. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bir uzmandan yardım almanızda fayda var. Çünkü bu yorgunluk son derece sinsi bir şekilde ilerleyerek eşleri birbirinden ve ilişkiden yavaş yavaş uzaklaştırıp kopma noktasına getiriyor.

 

Eşler birbirleriyle aynı evi paylaşıyor ama hayatı paylaşmaktan vaz geçmiş, iletişim kesilmiş, sohbet etmedikleri gibi sorunlarını çözmek için de bir tartışmaya dahi girmez olmuşlar… İşte bu şekilde birbirlerinden fiziksel, zihinsel ve duygusal manada uzaklaşmış, birbirine yabancılaşmış çiftlerin evliliğine yorgun evlilik diyoruz.

 

Ursula Le Guin der ki “Sevgi taş gibi orada öylece duran bir şey değildir; ekmek gibi her seferinde yeniden yapmak, yenisini yapmak gerekir.” 

Sevip âşık olmak, evlilik için güzel bir başlangıç olabilir fakat evliliği yürütmeye ne yazık ki yetmez. Evlilik; sevgi, saygı ve en önemlisi emekle beslenir, gelişir, yaşar. Emek verilmeyen ilişkiler tükenmeye mahkumdur. Araştırmalar bize mutlu evliliklerde, ilişkiyi sürdüren şeyin aşk, tutku ya da uyum değil, kişilerin ilişkiyi sürdürme konusundaki kararlılığı olduğunu gösteriyor. Başka bir ifade şekliyle uzun ve mutlu evlilikler “geçinmeye gönlü olanlar”ın harcı. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)