Saç Dökülmesi

Saçlarımız dış görüntümüzü etkileyen en önemli unsurlardandır. Saçlarımızın sağlığı da bu anlamda çok önem kazanır. Sağlıklı saçlara sahip olmak önemlidir ama saç dökülmesi problemi de günümüzde birçok insanı etkileyen bir durumdur.

Saç dökülmesi saçlı deriyi veya vücudun başka kıllı bölgelerini kapsayabilir.Saç dökülmesi genetik nedenli, altta yatan bir hastalığa veya kullanılan bir ilaca bağlı olabilir. Her yaşta erkek ve kadınlarda saç dökülmesi görülebilir. Saç dökülmesi tipinizin ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi için öncelikle doktorunuza danışmalısınız

Saç dökülmesi altta yatan sebebe bağlı olarak çeşitli şekillerde belirir. Ani dökülmeler olabilir, yavaş yavaş artabilir. Bazı saç dökülmesi tipleri geçici bazıları kalıcıdır.

  • Bazı kişilerde yuvarlak saçsız alanlar belirir. Bu tip saç dökülmesi sakal,kirpik veya kaşları da etkileyebilir. Saç dökülmeden önce o bölgede kaşıntı, ağrı olabilir. Sebebi tam belli değildir. Halk arasında saçkıran olarak adlandırılır ve bazı kişilerde tüm vücut kıllarını etkileyebilir. Özellikle stres altında agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan hücreler; kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.

  • Ani saç kaybı psikiyatrik bir sebeple, ameliyat sonrası veya geçirilen bir hastalık sebebiyle olabilir. Banyo sonrası, tarama sonrası avuç avuç saç dökülmesi olmasıdır (effluvium). Bu tipte saç dökülmesi saç incelmesi ve her bölgeden oluşan genel bir saç dökülmesine yol açar.

  • Unutmamak gerekir ki bazı medikal tedaviler de saç dökülmesine sebep olabilir. Tedavi sona erdikten sonra saçlar genellikle tekrar yerine gelir.

Hormonal sebeplerle saç dökülmesi olabilir!

En sık sebeplerden bir tanesi androgenetik alopesi olarak isimlendirilen genetik saç dökülmesi tipidir. Sıklıkla erkekleri etkilemekle birlikte kadınlarda da görülebilir. Hormonlar belli bölgelerde saçlarda incelmeye yol açarak yavaş yavaş kalıcı kelliğe sebep olurlar.

Hormonal düzensizlikler ve değişiklikler ise gebelikte, doğum sonrası, menopozun başlangıcında veya doğum kontrol haplarının ani kesilmesiyle geçici saç kayıplarına yol açabilir.

Çok sayıda hastalık saç dökülmesine yol açabilir!

  • Tiroid problemleri, hormonların fazla ya da az olması

  • Yapılan şok diyetler

  • Saçlı deri enfeksiyonları

  • Saçlı deriyi tutan hastalıklar geçici veya kalıcı saç kaybına yol açabilir.

Medikal tedaviler saç dökülmesine yol açabilir!

Kanser, depresyon, kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, romatizmal hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine yol açabilir.

Ayrıca psikolojik sebeplerle oluşan saç çekme hastalığıyla ve saçları sıkı toplama şekliyle de bazı alanlarda saç dökülmesi olabilir!

Saç dökülmesi için risk faktörleri nelerdir?

  • Aile öyküsü saç dökülmesinin başlangıç yaşını ve saç dökülmesi tipini etkiler.

  • Saç boyaları, saç düzleştiricileri, perma gibi saça uygulanan işlemler ve saçı sıkı toplama saç dökülmesini artırır.

  • Protein, demir, vitamin gibi besinleri içeren yiyeceklerden zayıf beslenme ve şok diyetler şiddetli saç dökülmesine yol açar.

Doktorunuza danışın!

Saç dökülmesi için başvuracağınız dermatoloji uzmanı öncelikle saç dökülmesi tipinizi belirler. Saç dökülmenizin geçici mi, kalıcı mı olduğunu belirler. Bundan sonra altta yatan bir sebepten şüphe ediyorsa kan tahlilleri isteyebilir. Saçlı deride bir hastalıktan şüphe ediyorsa biyopsi alabilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir!

Altta yatan bir sebep saptanırsa öncelikle onun tedavi edilmesi gereklidir. Saçları güçlendiren ve dökülmeyi durduran çeşitli solüsyonlar ve oral tedaviler kullanılabilir.

Bu tedaviler yeterli gelmezse uzman hekimler tarafından yapılan saç mezoterapisi ve/veya PRP gibi işlemler uygulanabilir.

Özellikle genetik saç dökülmelerinde saç ekimi işlemi gündeme gelebilir.

Saçlı deri hastalıklarında oluşan kalıcı saç kayıplarında ise cerrahi tedavi yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)