Saç Ekimi

Saç Ekimi
FUE ve FUT Metodu Nedir ?
Saç nakli, bir doktorun saçları sırt ve yan bölgelerdeki kalıcı alanlardan uzaklaştırdığı ve saç dökülmesine karşı savunmasız olan üst ve yan bölgelerine nakledildiği bir cerrahi prosedürdür. Saç dökülmesi çeşitli nedenlerden dolayı olabilir, ancak en yaygın olanı androgenetik alopesi ya da erkek tipi kellik ( adlandırıldığı terime rağmen,kadınlarda da görülebilmektedir).
Saç nakli ameliyatı yapmak için kullanılan birçok farklı teknik oldu ve hala da vardır; Bu noktada en yaygın olan şey şerit ameliyatıdır, bu şerit ameliyatı, saç restorasyon prosesinde kullanılması için bir veya daha fazla kıl grefti üretmek üzere kesilen verici alandan uzun bir saç derisi parçası alır. Bununla birlikte, yeni milenyumun ilk on yılında, eski şerit tekniğini geride bırakmakla tehdit eden devrimci bir teknik ortaya çıktı: Fue Saç Nakli
Folliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE), bir foliküler ünite saç ekimi prosedüründe verici saçları çıkarma veya "ekme" yöntemidir. FUE'de bir foliküler ünite çevresindeki ciltte küçük, dairesel bir kesi yapmak için bir enstrüman kullanılır ve çevresindeki dokudan ayrılır. Ünite daha sonra saç derisinden çıkarılır (çekilir) ve küçük bir açık delik bırakılır.
Saç nakli cerrahı, planlanan saç restorasyonu için yeterli sayıda folliküler üniteyi ekene kadar bu süreç tekrarlanır. Bu işlem bir veya birkaç saat sürebilir ve büyük seanslarda ardı ardına iki gün boyunca da yapılabilir.

FUE Saç Nakli Adayları
Saç ekimi için yapılan reklamlar, çoğu zaman herkesin bir saç nakli için mükemmel adaylar gibi görünmesine neden olur, ancak bu durum her zaman geçerli değildir.
Genç hastalar (18-25) genelde ideal aday değildir, çünkü muhtemelen saç dökülmeleri ilerleyen yaşlarda da devam edecektir. Bu kadar erken saç nakli yaptırmak,sınırlı miktarda verici saçının yanlış dağılımına neden olabilir; çünkü doktor gelecekteki saç dökülmesinin ne kadar ciddi olacağını tam olarak bilmenin bir yoluna sahip değildir.
Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi genellikle görünüm açısından farklıdır. Erkeklerde saç incelmeleri lokal bölgelerde görülürken, kadınlardaki incelme tüm kafada yayılmış şekildedir. Yayılmış saç incelmesi görülenler haricinde erkekler iyi adaylardır. Çoğu kadın, dağınık saç eksilmelerine sahip oldukları için ideal adaylar olmasalar da bazı kadınların bölgesel saç dökülmeleri yaşadıkları da olur ve bu da onları iyi aday yapmaktadır.
Saçınız kalınlaştıkça, yoğunluk o kadar yüksek olur ve bir nakilden elde edeceğiniz sonuçlar daha iyi olur. Dalgalı saçlar, daha fazla volüme sahip olduğundan, düz saçlardan daha yoğun bir görünüm kazandırır.
Yoğunluk, birim yüzey alanı başına tüylerin sayısı olarak tanımlanır ve beklendiği gibi, yoğunluk ne kadar yüksekse, nakil için daha fazla saç kullanılabilir.
Asyalıların tipik olarak saçları çok düzdür ve folikülyoğunluğu Kafkaslara göre daha azdır. Asya kökenli hastalar, Asya saçlarıyla ilgili deneyime sahip doktorlarla görüşmelidir. Kafkaslar çok çeşitli saç ve cilt tiplerine sahiptir ve en iyi sonuçları elde edenler, kalın, daha yoğun saçlı ve cilt rengi saç rengine benzeyen kişilerdir. İkisi arasındaki kontrast ne kadar az olursa, o kadar iyi sonuçlar elde edersiniz.
Gevşek saç derisinden daha fazla donör saçı çıkarılabilir ayrıca daha az yara izi olur. Doktorlar ameliyattan önce saçlı derinin gevşekliğini kontrol eder ve bu da verici saçın ne kadarının alınabileceğini gösterir.


Operasyon ve İyileşme Prosedürü
Bu prosedürlerin özü, saçın tek tek foliküler üniteler (doğal olarak 1-4 tüy oluşturan gruplar) olarak saçsız bölgeye nakledilmesi ve böylece saç ekimi olduğu anlaşılmayacak denli  doğal görünmesidir.

Tüm saç restorasyon prosedürleri lokal anestezi altında yapılır. Binlerce folliküler ünite grefti kullanan saç nakli seansları, bir gün veya hatta üst üste  iki gün sürebilir; bununla birlikte, sizi rahatlatmak için ilaçlar verilir ve zaman hızlı geçer. Prosedürün bir bölümü için bir film seçimi ve kablo T.V önerilecektir. Çoğu hasta müzik dinlemek, film izlemek veya sadece doktor ve ekip ile sohbet etmek istiyor.
Saç ekimi için geldiğinizde, personel gün içindeki aktivitelere başlar. Size gönderilen cerrahi onay formu gözden geçirilir ve diğer evrak işlemleri tamamlanır. Hekim, kurulan hedefleri inceler ve olabilecek her soruyu yanıtlar.
Saç restorasyon prosedürünün başlamasından önce sizi rahatlatmak için yatıştırıcılar verilir, ancak isterseniz tamamen uyanık kalabilirsiniz.
Saç ekimi prosedürünün uzunluğu, folliküler ünite greftlerininnasıl nakledildiğine bağlı olacaktır. Küçük seanslar genellikle bir gün sürer. Daha büyük FUE seansları ardı ardına birkaç gün gerçekleştirilecektir.
Yerleştirme tamamlandığında, tüm greftlerin pozisyonu iki kez kontrol edilir. İşlem sonrası talimatlar açıklanacak ve eve götürülmesi için size basılı bir kopyası verilecektir.

Operasyon Sonrası
FUE Saç Ekimi Operasyonundan sonra önemli bir varyasyon gözlemlenebilir. Bazıları 4-5 ay sonra görülebilen kozmetik değişikliğe sahip olabilirken, bazı hastalar ise 10-12 ay sonra gelişmeyi görebilirler.
Ameliyat sırasında ve sonraki günlerde: Bazı hastalarda alın ve yüzde şişmeler görülebilir ve bazı durumlarda şiddetli olabilir. Bu bir enfeksiyon belirtisi değildir ve genellikle 3-5 gün içinde iner ve acı vermez. Ancak şiddetli şişme çok nadirdir.
Çoğu hastada ağrı yoktur, bazıları ağrı için parasetamoleihtiyaç duyabilir. Sadece nadiren acı daha belirginleşecektir.
İlk 2 hafta: Nakil alanından çok az kişi ağrı çekebilir. Parasetamol genellikle ağrıyı tedavi etmek için yeterlidir.
İlk 12 hafta: Kaşıntı, sivilceler,şişlikler ve kuru cilt nispeten olağandır. Anti histaminler (alerjik kızarıklık için kullanılır), beyaz petrol (vazelin) veya bebek yağı yararlı olabilir. Daha büyük ameliyatlarda nakledilen bölgede hissizlik oluşabilir. Nakledilen saç dökülebilir ancak büyüme merkezi deride bozulmadan bırakılır.
3-4 ay: Uzama başlar. Genellikle kaşıntı, sivilceler, şişlikler ve kuru cilt kaybolur. Nakil bölgesinde uyuşukluk devam edebilir.
6-8 ay: Kozmetik değişim ortaya çıkmaya başlar. Neredeyse tüm hastalarda uyuşukluk ortadan kalkar.
Anatomik yapıyla bağlantılı olarak 1-1.5 yıl ve hatta 2 yıla kadar nihai sonuçların elde edilmesi periyodu sürebilmektedir.
 
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ?
Kafa derisinde saç dökülmesinin birçok nedeni vardır ve erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterirler. Bu makale ortak olanları kapsayacaktır. Araştırmalar, günde 100-150 saç teli dökülmesinin normal olduğunu gösteriyor. İnsan saçı doğal olarak üç aşamada büyür: Anagen, katagen ve telogen. Anagen aktif veya büyüyen aşamadır. Katagen saçların kırılmaya başladığı doğal saç döngüsünün oldukça kısa bir evresidir. Telogen dinlenme evresidir. Günlük dökülen saçlar, saç döngüsünde genellikle dinlenme veya geç evrede bulunur. Normalde, saçların yaklaşık % 10'u dinlenme veya telogenaşamasındadır. Bu saçlar büyümüyor ve periyodik dökülmeye hazırlanıyor.
Genelde, çoğu saç dökülmesi sistemik ya da iç hastalıklarla ilişkili değildir, ne de hafif diyet sık rastlanan bir faktördür. Sıklıkla, önceden belirlenmiş genetik faktörler, aile tarihi ve genel yaşlanma süreci sonucunda saçlar zayıflamış olabilir. Birçok erkek ve kadın otuzlu ve kırklı yaşlarından başlayarak hafif ve çoğu zaman normal fizyolojik saç incelmeleri fark edebilirler. Diğer zamanlarda, geçici şiddetli stres, beslenme değişiklikleri ve hamilelik, ergenlik ve menopozdakiler gibi hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere normal yaşam farklılıkları, çevrilebilir saç dökülmesine neden olabilir.
Özellikle, tiroid hastalığı ve demir eksikliği anemisi de dahil olmak üzere birçok sağlık durumu, saç dökülmesine neden olabilir. Tam kan sayımı (CBC) da dahil olmak üzere tiroidkan testleri ve diğer laboratuvar testleri normal saç dökülmesi olan insanlarda genellikle olağan olmakla birlikte, ani veya ciddi saç dökülmesinde altta yatan nedenleri hariç tutmak önemlidir. Bazı temel sağlık sorunlarından endişeleniyorsanız, temel sağlık taraması için aile hekiminizi, dahiliyeci veya jinekoloğunuzu görerek başlayabilirsiniz. Dermatologlar deri, saç ve tırnak problemlerinde uzmanlaşmış doktorlardır ve saç incelme ve kayıplarında daha ileri teşhis ve tedavi sağlayabilirler. Bazen şiddetli veya açıklanamayan saç dökülmesinin teşhisinde yardımcı olması için bir kafa derisi biyopsisi yapılabilir.
Birçok ilaçta potansiyel yan etkileri arasında "saç dökülmesi" listelense de, ilaçlar saç dökülmesi ya da incelmesinin yaygın nedenleri değildir. Öte yandan, kanser tedavileri ve kemoterapi dahil olmak üzere bağışıklık bastırma ilaçlarıyla saç dökülmesi çok yaygın bir yan etkidir. Tam saç dökülmesi genellikle kanser için belli başlı kemoterapi sonrasında ortaya çıkar. Genelde, saç 6 ila 12 ay sonra tekrar ortaya çıkar.
 
Kadınlarda Saç Dökülmesi
Kadınlar da saçları kalıtsal (genetik) bir temelde kaybeder, ancak kelleşme kadın figüründe daha dağınık görülür. Tepe ve ön saç çizgilerinde görülme ihtimali daha düşüktür. Bazı kadınlar saç dökülmelerini 20'li yaşlarında fark edebilmesine rağmen saç dökülmelerinin hızı kademeli olduğu için başkalarının bunu görebilmesi yıllar alır. Yaşla birlikte gelen ve 30'lu yaşların ortalarındaki birçok kadında görülen normal fizyolojik incelme var gibi görünüyor. Saç dökülmesinin temel nedenleri erkeklerden daha fazla kadınlardadır. Bunlar, anemi ve tiroid hastalığı gibi tedavi edilebilir durumları içerir. Özellikle Hashimoto'nun otoimmün tiroidit adı verilen tiroidhastalığı olan kadınlar saç dökülmesi yaşayabilir. Bu koşullar kan testleri ile teşhis edilir. Birkaç çalışma, kelliklerin annenin aile genleri aracılığıyla kalıtım olabileceğini öne sürmüş olsa da, bu teoriler daha fazla test yapılmasını gerektirir. Mevcut çalışmalar sonuçsuz kalmıştır.
Kökleri tıkayan şapkalar ya da kökleri çeken uzun saçlar hakkında hikayeler daha folklor olmasına rağmen sıkıca örülmüş saçların geri çekildiği gibi tekrarlanan saç travması ve devamlı sürtme potansiyel olarak kötüleşebilir ya da bazı kişilerde lokal saç dökülmesine neden olabilir. Saçlarını lastik bir banda sıkıca geri çeken siyah kişiler, kafa derisinin ön tarafında lokalize bir saç kaybı geliştirebilirler.
 
Saç dökülmesi "mitleri" kadınlar için özel önem taşır:
Uzun saçlar,saç köklerine zorlama getirmez.
Şampuanlama saç dökülmesini hızlandırmaz; yine de düşmeye hazır olanlar saçları giderir.
Saçların renklendirilmesi, permal hale getirilmesi ve şekillendirilmesi genellikle saç dökülmesine neden olmaz. Yanıklar veya ciddi işlemler saç dökülmesine ve kırılmaya neden olabilir. Sıkı toplanan saç stilleri bazı kayıplara neden olabilir, ancak saç boyama ve "kimyasal maddeler" genellikle saç dökülmesi yapmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Salih Mollaosmanoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)