Saç Ekimi

Saç Ekimi

 

Yaygın bilinen adı ile “saç ekimi” aslında bir ameliyattır. Saç dökülmesinin nedeni ön ve üst tarafta bulunan saç köklerinin vücudumuzda bulunan hormonlara dayanıksız olmasıdır. ense bölgesindeki köklerin ise yapısı daha dayanıklı olmalarını sağlar. Saç ekiminde temel prensip ensede bulunan ve dayanıklı köklere sahip olan saçların ön ve üst tarafta dayanıksız olan ve dökülen alana transferi işlemidir.

 

Her ameliyetta olduğu gibi bu işlemde her biri başarı da son derece önemli olan aşamalardan oluşmaktadır

 

1- Saç folikülünün alınması; Saç folikülü saç kökleri ve etrafı bağ dokudan oluşur. Bu folikülün her hangi bir parçasının alınmaması sonucu bütünlük bozulur ve bu folikül yeni ekildiği yerde saç üretemez.

2- Saç folikülünün saklanması ve ayırılması; Alınan foliküllerin uygun solüsyonda ve şartlarda saklanması gerekmektedir. İçinde kök içermeyen veya zarar görmüş foliküllerin profeyönelce ayıklanması gerekir.

3- Saç kanallarının doğal ve muntazam açılması; Saçın doğal çıkış yönüne uygun kanalların açılması gerekmektedir. Eğer yanlış yönde kanal açılırsa bu kanala ekilecek foliküller yanlış yönde çıkar ve doğal durmaz, bu düzeltilmesi son derece zor bir durumdur.

4- Saç foliküllerinin incitilmeden yeni yerine yerleştirilmesi; Saç folikülü çok narin yapıdadır. İncitici, hoyrat hareketlerle bu folikülü kanala sokmak için yapılan davranışların hepsi, folikülün ölümü ile sonuçlanır. Sonuç başarısızlıktır.

 

Yukarıdaki basamakların herhangi birinde yapılan yanlış, boş bir alan ile sonuçlanır.

 

Saç ekiminde başarılı olabilmenin şartlarını şöyle sıralayabiliriz

 

1 – İyi planlama : Olgun bir erkekte saç çizgisi arkaya doğru kavislenen bir üçgendir. Bu hat hastanın yaşına ve genel görünümüne uygun olmalıdır çocukluk ya da gençlikteki saç çizgisini planlamak yanlıştır. Önemli olan her hastanın ihtiyacına uygun bir dizyn yapmaktır.

 

2 – İyi dağıtım : Elimizdeki yeni saçları doğru bir biçimde ekilecek alana dağıtmak gereklidir. Ön çizgiyi seyrek, arka kısımları daha yoğun yapmak bir hatadır.

 

3 – İyi seçim : Elimizdeki köklerin bir kısmı tekli, bir kısmı ikili ve üçlüdür. Bu kökler belli bir düzen içinde dağıtılmalıdır.

 

4 – Amacı doğru belirlemek : Az bir yeni saç ile, çok büyük bir boşluğu kapatmaya çalışmak mümkün değildir. Elimizdeki miktarla doğru hedefe, doğru adımla gitmek gerekir.

 

5 – Uygun teknik seçimi : Yeni saçların tek tek elde edildiği yönteme; “FUE TEKNİĞİ” adı verilir. Bu yöntem altın standart olmuştur. Ancak artık yeni saçların, yeni yerlerine adapte edilmesi sırasında daha doğal sonuçları olduğu için “PERKÜTAN TEKNİK” uygulanmaktadır. Bu yöntemde yeni saçlar bıçak kesilerine değil, iğne deliklerine yerleştirilir.

 

6 – Hız : Belki de sonuca en çok etki eden unsurdur. İyi ve deneyimli bir ekip tarafından, yeni saçlar vücut dışında zarara uğratılmadan tekrar vücut içine alınmalıdır.

 

Dikkat edilmesi gereken hususlar

 

1- İşlemden 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar kesilir.

 

2- Şeker hastalarının, şeker düzeylerinin son bir haftadır kontrol altında olması gerekir.

 

3- Hipertansiyon hastalarının tansiyon düzeylerinin son bir haftadır kontrol altında olması gerekir. İşlem günü ilaçlar alınır.

 

4- Sigara içmek başarı oranını azaltır.

 

5- İşlem öncesinde hekiminizin önereceği ilaçlar kullanılır ve işlem sonrasında devam edilir.

 

6- İşlem sonrasında cilt ve saç kalitesini arttırıcı ilaçlar kullanılır.

 

7- İşlem sonrasında saçların daha hızlı çıkmasını sağlayacak sprey kullanılır.

 

8- Yeni saçlar birinci ayın sonunda dökülür, ikinci ay çıkmaz, daha sonra dokuzuncu aya kadar yavaş yavaş artarak çıkar. Son hali bir sene içinde oturur.

 

Saç ekimini kimler yapabilir ?

 

Ne yazık ki ülkemizde bu işlem cerrehi bir prosedür olarak benimsenememiş ve yetkisiz eller tarafından yapılır hale gelmiştir. Şu anda ülkemizde bu işi yapmaya yetkisi olan tek kişi bir plastik cerrahtır. Sağlık Bakanlığı, bir dönem estetik uygulama sertifikası vermiş ve bu sertifikayı pratisyen hekimler alabilmiştir. Bu sertifika ile de yasal olarak bu girişim yapılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Yener Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Tolga Yener

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al