Saçkırana Saç Ekimi Yapılır Mı?

Yazar Ahmet AyıkPratisyen Hekim • 18 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Saçkıran; saç, kaş, sakal ve kirpik gibi kılların yoğun yer aldığı bölgelerde hızlı bir şekilde yaşanan kıl dökülmesidir. Saç derisinde yuvarlak veya oval olarak dışarıdan açık bir şekilde görülen saçsız alanlarla kendisini belli eder. Hem kadın hem de erkek bireylerde görülebilen saçkıran; kadınlara nazaran erkek bireylerde ve gençlerde daha sık görülür. Kişinin dış görünümünü önemli derecede etkileyen bir durum olduğu için, psikolojik yönden de sorunlara neden olabilir. Özgüven kaybının önüne geçmek için tedavisi bir an önce yapılmalıdır.

Saçkıran (Alopesi areata) neden olur?

Saçkıranın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, otoimmün sebeplerin neden olduğu düşünülmektedir. Vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak görmesiyle ortaya çıkar. Sonucunda ise bağışıklık sistemi, bünyesindeki hücrelere karşı savunmaya geçer. Savunma hücreleri kıl köklerine karşı saldırıya geçince saçın uzaması durur ve saç dökülmesine yol açar. Saçkıranın aslında enfeksiyonel bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan diğer araştırmalar doğrultusunda, saçkıranın genetik faktörlerle de yakından ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan bir çocukta bu rahatsızlığın görülmesi, normale göre 3 ila 6 kat daha fazladır. Bunun yanı sıra; bazı hastalıklar da saçkıran ile beraber ortaya çıkabilir ve genetik faktörlerin etkisini destekleyebilir. Örneğin:

  • Egzama

  • Kronik iltihabi tiroid rahatsızlığı

  • Saman nezlesi

  • Addison hastalığı

  • Sedef hastalığı

  • Atopik alerjik astım

  • Vitiligo

  • Lupus

Saçkıran (Alopesi areata) risk faktörleri nelerdir?

Saçkıran hastalığı genellikle 40 yaş altında ortaya çıkar. Erkekler, kadınlara göre daha fazla yakalanma eğiliminde olup, özellikle genç bireyler risk grubundadır. Genetik yatkınlık, down sendromu varlığı ve otoimmün hastalıklar; saçkıranın ortaya çıkışında önemli faktörlerdir.

Saçkıran (Alopesi areata) belirtileri nelerdir?

Saçkıranın belirtileri çoğu zaman karakteristiktir. Kafa derisinde bir veya birden fazla bölgede, düzgün, oval veya saçsız alanlarla kendisini gösterir. İlgili alandaki cilt sağlıklıdır ve herhangi bir iltihap söz konusu değildir. Yalnızca, saç kaybı mevcuttur. Bu kayıp kafa derisinde başlar; ancak kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerine kadar pek çok tüylü bölge saçkıranın etkisine maruz kalabilir. Ayrıca, tırnak yapısında da değişiklikler gözlemlenebilir. Hastalığın seyri öngörülemez ve bazı durumlarda kronik bir şekilde tekrarlayan yapıda olabilir.

Hastalık sürecinde; kendiliğinden iyileşme, stabilizasyon ya da seyirde kötüleşme gözlemlenebilir. Saçsız alanda yeniden saç çıktığında ilk etapta beyaz olarak gelir.

Saçkıran (Alopesi areata) tanısı nasıl konur?

Saçkıranda belirtiler tipiktir. Henüz uzman doktor görüşü alınmadan bile hastalık kolayca anlaşılabilir. Kesin tanı için bir cilt hastalıkları uzmanı ile görüşmek en doğrusu olacaktır. Hekimiz önce belirtilerinizi sorgulayacak ve saç dökülme derecenizi tespit edecektir. Mikroskopta saç örneğinizi incelerek tanıyı doğrular ve gerekli görür ise kesin tanı için parça alarak patolojiye gönderir.

Saçkıran (Alopesi areata) olan bölgeye saç ekimi yapılır mı?

Vücuttaki her kıl bulunduğu yerden uygun yöntemlerle alınıp, vücutta istenen her bölgeye ekilebilir ve her canlı deri alanına ekilen kıl kökü tutar. Yani, saçkıran veya herhangi bir başka sebepten ötürü dökülen ve açılan saçsız alana vücudun farklı bir noktasından saç nakli yapılabilir. Asıl sorun bölge değil, saç kökleridir. Çünkü dökülen saç kökü, aslında problemin temel sorunudur. Hastalıklı olmayan kıl kökü alınıp hastalıklı olan alana ekildiği zaman tutacak ve o alanda büyümesini devam ettirecektir. Kısacası, saçkıranlı bölgeye saç nakli yapıldığında saçlar o bölgede tutar.

Saçkıran (Alopesi areata) olan kişiler ne zaman ekim yaptırmalıdır?

Tedavi her ne olursa olsun en az 6 ila 8 ay arasında bu sürdürülmelidir. Bu süre sonunda az da olsa gelişme gözlemleniyor ise saç ekimi ertelenerek tedavi devam ettirilmelidir. “Saç ekimi yaptırmak istiyorum” kararını vermek için 8 ila 12 ay kadar beklenmesi iyi olacaktır. Çünkü, bu aşamada bile olsa kılların çıkma ihtimali vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)