Safra Kesesinde Taş Saptandığında Safra Kesesi Alınmalı Mıdır?

Yazar Murat KalaycıGenel Cerrah • 29 Ocak 2019 • Yorumlar:

KESESİ ALINMALI MIDIR?

Belirti veren safra kesesi taşlarında safra kesesinin alınması gerekir.

Belirti vermeyen safra kesesi taşlarının her sene belirti verme oranı artar ve dolayısıyla safra kesesi taşının yol açacağı komplikasyonlara kişi açık hale gelir.

Bu nedenle safra kesesinde taş tespit edilmiş olan kişilerin HİÇ ŞİKAYETİ OLMASA DAHİ mutlaka genel cerrahi uzmanından görüş alması, ameliyat olunmadığı takdirde nelerle karşılaşabileceğini öğrenmesi ve ameliyat seçeneği hakkında bilgi edinmesi EN DOĞRU YAKLAŞIM ŞEKLİDİR.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Safra kesesinde taş saptandığında taşın alınması diye bir ameliyat yoktur. Genellikle taş safra kesesi içindeki bileşenler arasındaki orantısızlıktan veya kesenin iyi çalışmamasından kaynaklandığından, safra kesesi taşında, safra kesesi taş ile birlikte tamamen alınmaktadır.

Safra kesesi taşına bağlı safra kesesinin alınma ameliyatında altın standart laparoskopik( kapalı) ameliyattır. Karın içersine 3 veya 4 adet 0.5 ve 1 cm lik deliklerden kamera ve özel aletlerle girilerek safra kesesi özel bir torba içersinde çıkarılır. Hasta genelde ameliyat sonrası 1.gün taburcu edilir.

Hastanın karnının ameliyatta gaz ile şişirilmesinin bir takım kardiak yan etkiye yol açabileceği öngörülüyor ise laparoskopik yöntem tercih edilmeyebilir.

ÖNCEDEN KARIN AMELİYATI GEÇİRİLMESİ LAPAROSKOPİK AMELİYATA ENGEL TEŞKİL ETMEZ. Önceki ameliyata bağlı meydana gelmiş olan yapışıklıklar dikkatlice ayrılarak ameliyat sahasına girilebilir ve kapalı olarak ameliyat sonlandırılabilir.

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Tehlikeli midir?

Her ameliyat belirli oranlarda bir takım riskler içermektedir. Safra kesesi anatomik konumu itibarı ile karaciğerin altında, karaciğeri besleyen ana damarlarla ve safra yollarıyla yakın komşuluk içindedir. Ayrıca bu bölge kişiden kişiye değişen anatomik varyasyonlar(farklılıklar) gösterir. Bu durumlar sebebiyle safra kesesi ameliyatı özel ihtimam gerektirir.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Beslenme

Safra kesesi ameliyatından sonra özel bir beslenme şekli yoktur. Sadece ilk haftalarda sindirimi zor, yağlı, ağır, gaz yapıcı gıdalardan kaçınılması isabetli olur. Sonrasında bir diyet gerektirmez. Kaçınılması özellikle istenen bir yiyecek yoktur.

Gerektiğinde safra kesesi ameliyatından sonra, bir süreliğine sindirime yardımcı olması amacıyla, birtakım sindirim enzimi içeren ilaçlar verilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)