Sağlıklı Aileleri Hangi Faktörler Yaratır?

Yazar M. Süleyman Atabek • 28 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Her aile bazı açılardan diğer ailelerden farklıdır ve her ailenin işleyişi değişiktir. Pek çok aile sağlıklı bir aile işleyişi için neler yapılması gerektiği hakkında hiçbir eğitim almadan sağlıklı çocuklar yetiştirme amacına doğru yuvarlanıp gider. Lewis ve ark. her açıdan yeterli aileler konusunda söyledikleri, bize bu ailelerin işleyişi konusunda yardımcı olur .

  1. Bu ailelerde sınırları belirlenmiş ve ebeveyn tarafından paylaşılan liderlik vardır. Aile hayatının bazı alanlarında anne, bazılarında ise baba liderdir. Anne ve babanın rolleri tutarlı ve açıktır. Herkes bu rolleri kabul etmiştir.

  2. Otorite vardır, ama otoriter davranış yoktur. Güç anne ve baba arasında paylaşılır ve çocuklar idarenin anne ve babada olduğunu bilirler .

  3. Bu tip ailelerde birbirine yakınlık söz konusu olsa bile, bireyselliğe önem ve izin verilir.

  4. Her aile üyesinin fikirlerini ve görüşlerini söylemesine olanak tanınır ,fakat açıklık beklenir. Her üyenin kendi düşünce ve duygularının sorumluluğunu taşıdığı bu ailelerde, bütün duygular ifade edilir ve karşılık görür.

  5. Herkes sadece kendi adına konuşur ve başkalarının adına konuşarak sınırını aşmaz.

  6. Aile bireyleri birbirlerine saygı duyar.

Ebeveynin, anne baba olmaktan öte değerleri ve özellikleri olan bu ailelerde sağlıklı bir ortam yaratılır. Her açıdan etkili aileler yalnız çocuklarda değil, ebeveynde de gelişmeyi amaçlar.

Bunun yanında çocuğun yaşamının ilk yıllarında sınırlamalar koymak gerekliliği vardır. Çocuklara konan kurallar basit ve ulaşılabilir olmalıdır fakat, daha da önemlisi, açık, öz ve tutarlı bir şekilde çocuğa iletilmelidir.

Ancak kurallar koymak için de bazı kurallar vardır:

  1. Kuralların sayısı değil, içeriği önemlidir. Anne babanın makul, mantıklı kurallar koyması bu kuralları tutarlı ve sevecen bir şekilde uygulaması, çocukta önemli bir özellik olan otoriteye saygıyı geliştirir.

  2. Kuralların değeri olmalıdır. Ebeveyn kendi inanmadığı kuralları koymamalıdır. Eğer anne-baba koyduğu kuralları savunamıyorsa değerini yitirirler.

  3. Kuralların bir amacı olmalıdır. Kuralların amacı çocuğun çevresine ve topluma uyumunu sağlayabilecek davranışlar geliştirmesine yardımcı olmalıdır.

  4. Kurallar açıkça belirtilmelidir.

  5. Kuralların sayıları sınırlı olmalıdır.

  6. Çocuklar kuralları sınayacaktır.

  7. Anne baba sözüne sadık olmalıdır.

  8. Ceza suça uygun olmalıdır.

  9. Gerektiğinde kurallar değiştirilebilir olmalıdır. Çocuğun olgunlaşmasıyla birlikte ebeveynin fark etmesi gereken kuralların değişecek olmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Süleyman Atabek Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)