Sağlıklı Beslenme Plan İster

Yazar Nida Doğan KızılbayDiyetisyen • 29 Ocak 2019 • Yorumlar:

Yeni yılın ilk haftasından herkese merhaba,

Yeni başlangıçlar, yeni kararlar, yeni umutlar, birçok planlamalarımızı yeni baştan yaptık. Peki bu planları gerçekleştirebilmek için sağlıklı bir vücuda sahip olmamız gerektiğinin kaçımız farkında? Kaçımız sağlıklı bir vücuda sahip olmak için planlar yaptı?

Yeni yılda gerçekleştirmek istediğin tüm değişimler için yepyeni bir SEN lazım. Eskisinden iyi olabilmen için eski senden iyi olmalısın. Bu yüzden öncelikle en büyük planını ve yatırımını kendini yenilemek ve daha iyi hissetmek adına yapmalısın.

Beslenme insan vücudundan tüm evrene yayılan en büyük ve en köklü projedir. Bu proje, senden plan, özen, kararlılık ve azim ister. Peki bu köklü projeyi hayatına geçirebilmek için yapman gereken temel kurallar neler bir bakalım;

  • Sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazlardan biri ‘’SU’’ dur. Günlük su tüketim miktarını not ederek ihtiyacın olan miktarı tüketip tüketmediğinin kontrolünü sağlayabilirsin.(Kg başına 30ml su tüketimin mutlaka olmalı, Ör: 60kg bir birey en az 60x30=1800 ml su tüketmelidir.)

  • Güne sağlam bir temelle başlayabilmek için ‘’KAHVALTI’’ en önemli öğündür. Uyandıktan sonra en geç 45-60dk içerisinde yapılamayan kahvaltı güne yavaş bir metabolizma ile başlamana sebep olacaktır. Uyanır uyanmaz kedine güzel bir kahvaltı hazırlığı yapabilirsin.

  • Sebze, meyve tüketimi bağırsak hareketliliği ve kalp-damar sağlığı için en önemli besinlerdendir. Posa bağırsakları besleyerek,  besinlerin emilim gücünü artırır ve bu daha dinamik bir vücuda kavuşmanı sağlar. Yeterli meyve tüketimin ise tatlı krizlerinin önüne geçecektir.

  • Harekette ki bereketi mutlaka fark etmelisin. Günlük adım sayılarının veya herhangi bir spor dalına düzenli devamlılığının takibini yapabilirsin.

  • Hayatındaki tüm çöp besinlere bu yıl veda edebilirsin. Atıştırmalık uğruna kullandığın tüm kek, börek, poğaça, cips, kola, vs. bu yıl hayatına girmeyebilir. Yokluklarını hissettirmeyecek birçok sağlıklı alternatifler bulabilirsin. (Ör: Kuru yemişler, kuru meyveler, kefir, maden suyu vs.)

  • Rafine şekere ve tuza hayatında ne kadar fazla yer ayırdığının farkına varmalısın. Günlük tuz tüketim ihtiyacının sadece 1 çay kaşığı kadar(6g) olduğunu bir kenara not etmelisin.

  • Gün içerisinde yeterli ve kaliteli uykuyu almış olman ise tüm bu yaptıklarının bedeninle bütünleşmesi için en önemli etkenlerden biridir. Gün içerisinde  6 saatten az, 8 saatten fazla uyumamalısın. Kaliteli bir uyku için ise karanlık ve sessiz bir ortamda uyumalısın.

  • Beden ölçülerinin takibi sana doğru yolda olup olmadığın hakkında bilgi verecektir. 15 veya 30 günde bir kilo, boy, bel, kalça ölçülerinin takibini almalı ve kaydetmelisin. Bel çevresinin; kadınlarda 80cm, erkeklerde ise 94cm ve üzeri olması kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini artırmaktadır.

Bu maddeler yeni yılda yeni bir sen olabilmen adına sana en büyük desteği sağlayacaklardır. Unutma; vereceğin her karar, atacağın her adım, bedeninin gücünden gelecektir.

Vücudunuzun kıymetini bildiğiniz, sağlıklı bir sene diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)