Sağlıklı Beslenme

Yazar Mehmet Şakir KayaAkupunktur Uzmanı • 21 Ekim 2019 • Yorumlar:

Sağlıklı beslenmenin anayasası:

Evet kurallar her şeyi daha güzel yapmak için varlar. Hele hele günümüzde, kesinlikle her bireyin, beslenme kurallarını öğrenmesi ve çocuklarına öğretmesi gerekmektedir.

*Rafine besin ve şekerden uzak durulması.

*Günlük alınan kalorinin çoğunun sabah ve öğle saatlerinde alınması.

*Öğün sayısının azaltılması ya da öğünlerden birinin salata/yoğurt gibi hafif olması. *Günlük 40ml/kg(yazın 50ml/kg) su tüketilmesi.

*Hareketin (spor, egzersiz) yaşamımızla iç içe olduğu bir yaşam tarzı tercih edilmesi.

*Doğru nefes almanın öğrenilmesi. *Günlük olarak mevsiminin meyve/ sebzesi ve tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi.

*Yemeklerin gıdalara zarar vermeden hazırlanması.

*Kararınca ve değerli protein alımı(0.8gr/kg/gün).

*Tüketilen gıdaların çeşitliliğinin sağlanması ve dönüşümlü olarak tüketilmesi.

*Haftalık/aylık açlık ve detoks kürlerinin düzenli olarak yapılması. ‘İçme’ kültürünün edinilmesi.  *Almış olduğumuz kalori/enerji miktarının yaşam tarzımıza uygun olması.

*Değerli yağ tüketimi(soğuk sıkım zeytin yağı, sade yağı, tereyağı)

*Öğle ve akşam yemeklerinin tek çeşit olması ve kararınca yapılması.

*Atıştırmalıkların aç karnına alınması(meyve, kuruyemiş, unlu mamüller, tatlı vb)                   

Dip not: Az çiğnemek(hızlı yemek) günümüzdeki en önemli beslenme problemlerinden biridir.

Karbonhidrat kaynaklarını doğal(kompleks şekerler) ve rafine(basit şekerler) olarak ikiye ayırabiliriz.

Doğal karbonhidratlar(kompleks şekerler): Tam buğday, arpa, çavdar, bulgur, yulaf, bezelye, şekerpancarı, kabuklu pirinç, kepekli buğday, tatlı patates, kabağı, havuç ve mısır.

Rafine karbonhidratlar(basit şekerler): Beyaz şeker ve şekerlemeler, beyaz un ve hamur işleri, ekmek, tatlılar, reçel, çikolata.

Meyve ve bal, aç karnına ve kararınca tükelirse çok sağlıklıdır. Basit şekerler başta olmak üzere, fazla yenilen her besin grubu, vücudumuzda yağa dönüşerek depolanır.

Dönüşümlü beslenme rehberi:

*Lütfen dikkat! Dönüşümlü beslenebilmek sağlıklı bir hayatın en önemli temel taşlarındandır. Her  meyve-sebze kendi mevsiminde önümüze geldiği gibi, biz de düzenli olarak yediklerimizi değiştirmeliyiz. Mesela yediğimiz bir eti, tekrar yemek içim minimum 3 gün beklemek gerekir.            *Sık tüketilebilecekler: Su(40ml/kg), ev yapımı yoğurt, yeşillikler, mevsim sebzesi, mevsim salatası, mevsim meyvesi, zeytin, tam tahıllı ürünler, mevsim sebzeleri, soğuk sıkım zeytin yağı(salatalarda), baharatlar, gazı alınmış sade soda, yeşil çay ve diğer bitkisel çaylar, turşu, şalgam, çiğ kuruyemişler, taze fasulye, taze bakla, tatlı patates, yumurta, tere yağı/sade yağı(sıcak yemeklerde), kaya tuzu
*Haftada bir-iki kez tüketilebilecekler: balık eti, kırmızı et, tavuk eti, peynir, mantar, ev yapımı sucuk, mısır, kuru baklagiller (fasulye, nohut, mercimek, bakla vb), tarhana, bal, pekmez, tahin, kuru üzüm ve diğer kuru meyveler, makarna, pirinç, dondurma, çay, kahve
*Az miktarda tüketilmesi önerilenler( Yapabiliyorsanız hiç tüketmeyin): Süt, sofra tuzu, beyaz şeker, mısır şurubu, beyaz un ve ürünleri (aslına bakarsanız rafine edilmiş tüm ürünler), şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, reçeller vb( paketlenmiş market ürünleri), kristalin fruktoz, margarinler ve diğer rafine sıvı yağlar, işlenmiş kahvaltılık tahıllar, sosis.             

Bu liste daha da uzatılabilir elbet.
*Fazla rafine/basit karbonhidrat tüketimi, vücutta ödem ve selülit oluşumunun önemli sebeplerinden biridir.

Kemik Suyu(iliksiz) Hazırlanışı: Bulduğumuz etli ilikli kemikleri(kuzu), kemik seviyesine kadar su ile doldurup kaynattıktan sonra, ateşini ‘mum alevi’ seviyesine elimizle dikkatlice getiriyoruz. 3-4 saat tuttuktan sonra kemiklerini başka bir tencereye koyup, ağzına kadar su ekliyoruz. Kaynayınca mum alevine alıp, 2 yemek kaşığı doğal elma sirkesi ve/veya tam limon koyuyoruz. Yaklaşık 12 saat(8-24saat arası) kadar mum alevinde tutuyoruz. Son 1saat, tat vermesi amacıyla, kemik suyumuza defne çeşnili baharat, kaya tuzu, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, pancar ve baharat katıyoruz. İşlem bitiminde süzgeçten geçirip kemik suyumuzu küçük kaplarda derin dondurucuya aktarıyoruz.
Kemik suyu(ilikli) hazırlanışı: Etsiz ilikli kemikleri büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Yukarıda 2. kısımda anlatıldığı gibi kemik suyumuzu hazırlıyoruz. Yine yukarıdaki tarifteki gibi süzüp, saklıyoruz.                              

Kemik suları derin dondurucuda 1yıl, buzdolabında 1hafta kadar durabilir. Günde bir bardak tüketebilirsiniz. Bardakla ya da yemeklere katarak tüketebilirsiniz.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şakir Kaya Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)