SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN AİLELERE 10 ÖNERİ

1. Her gün çocuklarınıza bir şeyler okuyun.

Çocuklarınıza 6. aydan sonra bir şeyler okumaya başlayın. Böylece onlara hem iletişimin önemini göstermiş, hem de okuma alışkanlığını özendirmiş olursunuz. Anne babası tarafından her gün kitap okunan çocuğun kelime hazinesinin erken yaşta gelişmekte, düşünme yeteneği ve buna bağlı olarak yaratıcı zekasının geliştiği, dinleme ve konuşma yeteneğinin geliştiği araştırmalarda gösterilmiştir. Ayrıca okumayla beraber anne ya da babadan fiziksel yakınlık ve ilgi görmek çocuğa sevildiğini hissettirecek, kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

 

2. Evinizde çocuğunuzu ev kazalarından korumak için güvenlik taraması yapınız.

Evinizi çocuk gözüyle odadan odaya dolaşarak sistemli olarak gözden geçirin ve küçük çocuklarınızı bekleyen tuzakları ortadan kaldırın. Bu tarama esnasında zehirli maddeleri, ilaçları, küçük nesneleri, keskin köşeleri, bıçak ve ateşli silahları ve düşülecek yerleri aklınıza getirin ve gerekli tedbirleri alın. Özellikle ilaçları ve zehirli maddeleri çocukların ulaşamayacakları yükseklikte saklayın.

 

3. Çocuğunuza sigarasız bir ortam sağlayın.

Ev ortamında içilen sigara çocuklarda orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarını artırmakta, astım gelişimine zemin hazırlamakta ve erken bebeklik döneminde ‘beşik ölümlerine yol açmaktadır. Unutmayın ki çocuğunuz büyüdüğünde sigara içip içmeyeceğini belirleyen en önemli faktör sizin sigara içmenizdir. Kendi sağlığınızı düşünmüyor olabilirsiniz, sigara bağımlılığından kurtulamıyor olabilirsiniz, hiç olmazsa çocuklarımızın sigarasız bir ortamda, sağlıklı büyümelerine imkan sağlayalım.

 

4. Araç güvenliği kurallarını uygulayın.

Her arabaya binildiğinde arabanın içindeki herkesin emniyet kemerlerini bağladığından emin olun. Arka koltuktaki çocuklar yaşlarına uygun, güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. Bebekler için uygun koltuklardan kullanın. 7 yaşın altındaki çocukların ön koltukta oturmamasına özen gösterin (özellikle hava yastığı olan araçlarda).

 

5. İyi davranışları pekiştirerek şiddeti önleyin.

Saldırmak, hakaret etmek ve dövmek çocuklara diğer kişilerle olan sorunlarını saldırarak çözülebileceğini öğretir. Şiddete dayanmayan disiplin zamanla daha etkili olur. Sözcüklerin de çocuklarınızı incitebileceğini unutmayın. İyi davranışları övgüyle destekleyin.

 

6. Çocuğunuza yaşına uygun bütün aşıların yapıldığından emin olun.

Çocuk hekiminizle birlikte çocuğunuzun aşı kartını gözden geçirin. İlk 6 ayda üç doz Difteri–Boğmaca–Tetanoz (karma), çocuk felci ve menenjit aşılarının tamamlandığından, toplam üç doz Hepatit– B aşılarının yapıldığından emin olun. Aşılama çalışmalarında güdülen başlıca amaç, insanların aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölümlerini engellemek, yarınımızı emanet edeceğimiz kuşakların daha sağlıklı yetişmesini sağlamaktır. Hastalıklara karşı en iyi korunmanın aşılar olduğunu unutmayın.

7. Çocuğunuzun ‘medya’sını izleyin.

Çocuğunuzun televizyon ve sinemada neler seyrettiğini ve hangi müzikleri dinlediğini izleyin. Çocuklar gördüklerinden ve işittiklerinden etkilenirler. Onlarla izlediklerinin içeriği konusunda konuşun. Bir televizyon programı veya filminin onun için uygun olmadığını hissederseniz onu daha uygun programa güzellikle yönlendirin.

8. Çocuğunuzun okulu ve eğitimi ile daha ilgili olun.

Çocuğunuzun eğitimini sadece okul yöneticilerine ve öğretmenlerine bırakmayın. Çocuğunuzun okulunu ziyaret edin. Öğretmen-veli organizasyonlarında aktif olun. Ev ödevlerinde çocuklarınıza yardımcı olun. Çocuğunuzun başarısında pay sahibi olduğunuz gibi başarısızlığında da payınızın olabileceğini düşünün. Çocuğunuzun eğitimi sizin için ne kadar önemliyse onun için de o kadar önemli olacaktır.

9. Beslenmelerine dikkat edin.

Beslenme çocuğunuzun büyümesi, gelişmesi ve öğrenmesi üzerinde büyük fark gösterir. İyi beslenme sağlıklı bir gelecek için temel kuraldır. Çocuğunuz her yemekte birkaç besin grubundan yiyecekler yemelidir. Beslenmede kepekli ekmek, tahıl, taze meyve ve sebze gibi daha az işlem görmüş besinleri tercih edin. Çocuğunuzun beslenme planını çocuk hekiminizin önerileri doğrultusunda gözden geçirin.

10. Çocuklarınıza sevildiklerini ve önemli olduklarını hissettirin.

Çocuklar yaşamlarının erken döneminden itibaren kişisel değer duygusu ile gelişirler. Onlar bu duyguyu anne babalarından alırlar. Çocuklarınızın ne demek istediğine kulak verin. Onunla ilgili karar alırken düşüncesini sormaya özen gösterin. Onlara sevildiklerini ve güvende olduklarını hissettirin. Onların bireyselliklerini kutlayın, onlara özel olduklarını ve takdir edildiklerini belirten sözler söyleyin. Çocuğunuza her gün sarılın ve sıklıkla onu çok sevdiğinizi söyleyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İsmail Pehlivan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)