Sağlıklı Bir İlişkinin Formulü Var Mı?

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 4 Ekim 2019 • Yorumlar:

Uzun süreli ilişkilerde, ilişkiyi sağlıklı tutmak zor olabilir. Partnerlerden birisi tartışmalara neden olabilecek kötü alışkanlıklara sahip olabilirler. İletişim sağlıklı bir ilişkinin anahtarı olarak kabul edilir ve partnerlerin her ikisi de başarı için ilişkiye yatırım yapmalı. Bir ilişkiyi yürütmek için çok çalışmak gerekir ancak bu ilişki aynı zamanda tatmin edici ve bu çabaya değerlidir.

BİRBİRİNİZİ DİNLEYİN
Bir kişinin kendini eşine açması aynı zamanda ona güvendiğini gösterir. Bu karşı tarafın da samimi olmasını sağlar. Ancak iletişim iki taraflıdır ve bu nedenle karşı tarafı dikkatli ve aktif bir şekilde dinlemek çok önemli. Göz kontağı kurmak ve karşıdakinin konuşmasını bölmemek en etkili dinleme yöntemleri arasında yer alır.

GÜVENMEK KARŞILIKLIDIR
Karşılıklı güven oluşturmanın ilk adımı beklentileri dile getirmektir. Çiftler arasında bireysel güven anlayışı farklı olabilir. Örneğin; bir kişi için fiziksel olarak aldatılmak güven kaybına neden olurken başka birisi için duygusal olarak aldatılmak daha yaralayıcı olabilir.

SINIRLARI BELİRLEYİN
Güven oluşturmanın bir diğer yöntemi ise sınırları belirlemektir. Bu sınırlar cinsel, kişisel, sosyal ya da finansal yönden konabilmektedir. Bu tarz sınırlara karşılıklı uymak güven oluşturduğu gibi aynı zamanda iki tarafında birbirine ihanet etmeyeceği duygusunu güçlendirir. Ayrıca küçük ve beyaz olsa bile yalan söylemek ilişkide çatlaklara neden olur. Sağlıklı bir ilişkide çiftlerin birbirine tamamen samimi olması, o ilişkinin karşılıklı güven içerisinde sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlar.

SONRAYA BIRAKMAYIN
Bir ilişki her ne kadar güvene dayalı ve sağlıklı olursa olsun çatışmalar mutlaka meydana gelir. Önemli olan bu çatışmaların meydana gelmesi değil bunların ele alınış şeklidir. Kalabalık bir alanda tartışmak durumu daha kötüye götürmekten başka bir işe yaramaz. Çiftlerden birisi utanmış hissedebilir. Bu nedenle tartışmaların sessiz ve özel bir alanda yapılması sağlıklı bir tartışma ortamı sağlar. Ayrıca bir çatışmayı o anda ele almak çok önemli. Sonraya bırakmak kuruntular ile beraber problemin büyümesine yol açar. Bir tartışmanın nasıl sağlıklı bir şekilde çözüleceğini bilmemek gayet doğaldır. Bu noktada ise çiftlerin bir uzmandan çift terapisi alması tavsiye edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)