Sağlıklı Bir Kış Kendi Ellerimizde

Yazar Nahide Tilbe CandanDiyetisyen • 31 Ekim 2018 • Yorumlar:

Mevsim değişikliklerinin, bireylerin beslenme ve hayat düzenleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilmektedir. Sonbaharın başlamasıyla birlikte genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissedebiliriz. Yazın sona ermesi ile güneşin yerini yağmura bırakması, uzun günlerin kısalması ve gecelerin uzaması, hareket alanlarının kısıtlanması hayat kalitemizi olumsuz etkiler. Kışa hazırlık sürecinde bağışıklığın zayıflaması ile birlikte hastalıkların ortaya çıkması, bireylerin evde kalış süresi de artırmaktadır. Bunun sonucu olarak aşırı yemek yeme atakları sıklaşmaktadır.

Birkaç basit yöntemle sonbaharın üzerimizde yarattığı sorunların üstesinden gelebiliriz.

  1. Yeterli ve dengeli beslenme: Günlerin kısalması ile birlikte yazdan kalma akşam yemeklerini geç yeme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Az ve sık beslenmek sonbaharın getirdiği yorgunluk ve halsizlik ile başa çıkmada en önemli faktördür. Çünkü düzensiz beslenme ve açlıklar sonucu kan şekerinin hızlı yükselmesi veya düşmesi halsizlik halinin artmasına ne olabilmektedir. Peki yeterli ve dengeli beslenme nasıl sağlanır? Tabağınızı dört bölüme ayırıp; et ve kurubaklagil grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu ve ekmek ve yerine geçenler grubundan her bir bölüme yerleştirin. Bu şekilde yeterli ve dengeli beslenme sağlanmış olacaktır.

  2. Su içme alışkanlığı: Beynimiz, açlık ve susuzluğu ayırt edemez. Bu nedenle açlık hissettiğimizde ilk önce su içmeye yönelmeliyiz. Aynı zamanda hava sıcaklığının azalması ile birlikte su içmeye olan ihtiyacımız da azalmaktadır. Azalmanın sonucu olarak vücudumuzda toksin ve ödem ödem artışı görülmektedir. Bunları vücudumuzdan uzaklaştırmak için ise günlük en az 8-12 bardak su tüketmeliyiz.

  3. Doğal ve mevsiminde beslenme: Mevsiminde sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Katkı maddesi içeren paketli ürünlerden kaçının.

  4. C vitamini: Vücudumuzun C vitamini ihtiyacı bu dönemde artmaktadır. Yeterli düzeyde alınmadığında mevsim değişikliğinin etkileri daha yoğun hissedilmektedir. En önemli C vitamini kaynakları ise şunlardır; yeşil biber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi ve limon. Özellikle sigara tüketenlerin C vitamini ihtiyaçları 2 kat daha fazladır.

  5. Fiziksel aktivite: Bu dönemlerde kilo almak istemiyorsanız açık havada yapacağınız yürüyüşler hem kendinizi iyi hissetmenizi hem de enerji harcamanızı sağlar.

  6. Uyku: Uyku düzeninizin olmamasıyla birlikte geç saatlerde yemek yeme isteği artabilir. Bu tarz beslenme sabah kahvaltısında isteksizlik uyandırabilir. Bu nedenle öğün düzeninde değişiklikler gözlemlenir.

  7. Kafein: Havaların soğumasıyla ve gecelerin uzamasıyla birlikte sıcak içecek tüketimi artmaktadır. Yorgunlukla savaşmak için kafeinli içeceklerin tüketimi artar ancak fazla kafein kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olur.

  8. Alkol: Sonbahar döneminde alkol tüketimi kontrollü olmalıdır. Hafif alkoller tercih edilmeli ve 1-2 kadehle sınırlandırılmalıdır. Sonrasında ise vücudu temizlemek için bol su tüketilmelidir.

Bu önerileri uygulayarak kışa geçişi kendimiz kolaylaştırabiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)