Sağlıklı Smoothie Tarifi

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese merhabalar. Yavaş yavaş havaların ısınmaya başladığı bu günlerde hem pratik hem sağlıklı olması nedeniyle sizlerle birkaç içecek tarifi paylaşmak istiyorum.

Smoothie nedir? Kısaca meyve, sebze, tahıl, yoğurt ve kuruyemiş gibi çeşitli malzemelerle yapılan ve protein, mineral, karbonhidrat ve vitamin ihtiyaçlarınızı doğrudan karşılamanıza yardımcı olan içeceklere verilen isim diyebiliriz. Tabiki tüketmek veya tüketmemek tamamen sizin tercihinize kalmış. Dilerseniz meyve ve sebzelerinizi taze taze tüketebilir, yanına da yoğurt ve biraz badem yiyerek de güzel bir ara öğün yapabilirsiniz. Klasik ara öğünlerden sıkıldım, biraz farklı tatlar denemek istiyorum'cuları da bu haftaki yazıya alalım. Ara öğünlerinizin baş tacı olacak bu tariflerler için şimdiden afiyet olsun.

Keten Tohumlu Smoothie

1,5 su bardağı süt

1/2 adet muz

1 yemek kaşığı yoğurt

1/4 çay kaşığı toz zencefil

1 çay kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı keten tohumu

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz muzu dilimleyin. Sütü blendera koyun. Yoğurt, muz dilimleri, keten tohumu, toz zencefil ve tarçını süte ekleyin. Tüm malzemeleri blenderda püre haline gelene kadar karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edin. Dilerseniz içerisine buz küpleri de koyabilirsiniz.

Elmalı Bademli Smoothie

1,5 su bardağı süt (tercihe göre laktozsuz olabilir)

1 adet orta boy kırmızı elma

1 yemek kaşığı yoğurt

1/2 su bardağı çiğ badem

1 yemek kaşığı yulaf

1/4 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı bal

Nasıl Yapılır?

Dört eşit parçaya bölüp çekirdekli kısımlarını çıkardığınız kırmızı elmanın kabuklarını soyun. Soğuk sütü blendera koyun. Yoğurt, elma dilimleri, çiğ badem, bal, yulaf ve tarçını süte ekleyin. Tüm malzemeleri blenderda püre haline gelene kadar karıştırdıktan sonra bekletmeden soğuk olarak servis edin.

Pancarlı Smoothie

200 gram kırmızı pancar (tercihen önceden haşlanmış olacak)

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

100 gram çilek

100 gram yoğurt

1/4 demet maydanoz

10 gram taze zencefil

Nasıl Yapılır?

Tercihen önceden haşladığınız kırmızı pancarların kabuklarını ovarak çıkartın ya da incecik soyun. Küçük parçalar halinde doğrayın. Bol suda yıkayıp uç kısımlarını aldığınız çilekleri ortadan ikiye kesin. Yoğurdun suyunu süzün. Kabuğunu ince bir şekilde soyduğunuz taze zencefili küçük parçalar halinde kesin. Maydanoz yapraklarını tek tek ayıklayın. Yoğurt, maydanoz yaprakları, limon suyu, kırmızı pancar, çilek ve zencefil parçalarını blender kabına alın. Tüm malzemeyi sıvı hale gelip pütürsüz bir hal alana kadar blenderda çektirin. Bekletmeden servis yapın.

Muzlu Smoothie

1 su bardağı süt

1/2 adet muz (60 gram)

3 adet hurma

2 adet bütün ceviz

10 gram yulaf kepeği (1 yemek kaşığı)

Nasıl Yapılır?

Çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz muzu dilimleyin. Cevizi küçük parçalar halinde kırın. Süt, yulaf kepeği, muz, hurma ve bütün ceviz parçalarını blender kabına alın. Tüm malzemeyi yoğun bir kıvam alana kadar çekin. İçeceğiniz hazır.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)